A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

CINtec PLUS - test de imunocitochimie: Dubla marcare p16/Ki-67

CINtec PLUS este un test imunocitochimic ce identifică supraexpresia proteinelor p16INK4a și Ki67, implicate în progresia malignă către leziuni cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN2+)1,2. Această proteină este un biomarker pentru leziunile cervicale precanceroase și canceroase.

Spre deosebire de markerii deja cunoscuți în alte boli, care se recoltează în majoritatea lor din sânge, aici este vorba de o evaluare imunocitochimică care se realizează pe frotiuri citologice obținute similar cu cele pentru evaluarea citologică standard. Recoltarea este identică cu cea pentru examenul citologic Babeș-Papanicolaou - convențional sau în mediu lichid, în ultimul caz putându-se utiliza, atunci când este disponibil, lichidul rezidual de la citologia inițială.

Scopul testului este selecționarea cazurilor de posibil eșec în identificarea existenței sau a riscului pentru precursori de cancer de col al testelor inițiale, în situații cu probabilitate mare de remitere spontană: rezultatele citologice de grad minor, interpretate ASC-US sau LSIL, la persoane tinere, la care nu se efectuează de rutină testarea HPV, precum și, indiferent de vârstă, rezultatele pozitive la testarea HPV pentru tipurile cu risc înalt, cu examen citologic asociat normal (negativ).

Acest tip de rezultate reprezintă peste 90% din situațiile medicale față de care trebuie stabilit un plan individual de continuare a investigațiilor sau de menținere a supravegherii. 

Noul test de imunocitochimie oferă o alternativă de conduită față de recomandarea clasică generală pentru colposcopie, precum și posibilitatea de a optimiza atitudinea medicală. Rezultatul pozitiv al testului reprezintă o recomandare pentru evaluare colposcopică, iar cel negativ permite menținerea unei supravegheri citologice.