A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Colonoscopia virtuală

PREZENTARE COLONOSCOPIE VIRTUALĂ

Colonoscopia virtuală este o metodă sigură, eficientă și bine tolerată de examinare a colonului, utilizată atât pentru diagnosticul și stadializarea formațiunilor tumorale cât și pentru detectarea polipilor colonici cu dimensiuni mai mari de 10 mm.

Colonoscopia virtuală este o procedură radiologică și trebuie indicata de către medic în urma consultului de specialitate.

Examinarea se efectuează cu un aparat de tomografie computerizată performant, cu achiziție spirală. Se obțin seturi de imagini bidimensionale ce sunt ulterior procesate printr-un program computerizat sofisticat ce presupune o reconstrucție tridimensională a suprafeței interne a colonului; imaginile sunt apoi interpretate de către medicul radiolog. Pentru o foarte bună vizualizare a peretelui colonului și pentru a evita confuzia polipilor cu resturi alimentare, se impune o pregătire extrem de riguroasă a intestinului. Pregătirea constă în dietă timp de 48 ore, combinată cu medicație laxativa și cu administrare orală de substanță de contrast. Examinarea presupune și distensia colonului prin insuflare de aer, asfel încât toate părțile colonului să poată fi examinate.

Introducerea aerului se realizează pe masa de examinare, prin intermediul unei canule rectale flexibile (cu dimensiuni apropiate de cele ale unui termometru). Prin împingerea aerului în colon poate sa apară o ușoară senzație de disconfort sau durere abdominală. Pentru a evita contractura spastică a colonului și a potența distensia acestuia se utilizează medicație miorelaxantă și anume 20 mg Buscopan ce se injectează intravenos lent înainte de începerea procedurii. Medicamentul este contraindicat în aritmii cardiace.

Colonoscopie virtuală

Examenul se realizează în doua etape, în prima etapă pacientul este poziționat în decubit dorsal (așezat pe spate) iar în cea de a doua în decubit ventral (așezat pe burtă).

În anumite cazuri este utilă administrarea substanței de contrast iodate pe cale intravenoasă.

Imaginile achiziționate sunt trimise la stația de lucru și prelucrate de către medicul radiolog. Examinarea durează 20-30 de minute. Raportul medical se eliberează în 24 de ore.

Care sunt avantajele metodei:

 1. Sigură și bine tolerată;
 2. Rapidă;
 3. Mai puțin invazivă decât colonoscopia optică;
 4. Posibilitate de diagnostic a afecțiunilor extracolonice.

Care sunt riscurile și complicațiile: Colonoscopia virtuală este considerată un test sigur, minim invaziv. În mod excepțional pot să apară probleme, acestea fiind similare celorlalte metode de examinare radiologică a colonului și examinarilor computer tomografice cu substanță de contrast administrată intravenos:

 1. Disconfort abdominal sau durere abdominală;
 2. Reacție alergică la substanța de contrast;
 3. Lezare a peretelui rectal. Riscurile de perforație a colonului sunt minimale, semnificativ reduse față de colonoscopia optică. Metoda este însă contraindicată pacienților cu forme avansate de rectocolită ulcero-hemoragică și de boală Crohn.
 4. Senzație de slăbiciune și/ sau amețeală.

După efectuarea examenului, pacientul rămâne sub supravegherea personalului din clinică cel puțin 30 de minute, după care își poate relua activitatea obișnuită.

Pregătirea pentru colonoscopia virtuală

 1. Are drept scop golirea colonului de resturi alimentare în vederea obținerii celor mai bune imagini fără de care interpretarea corectă a modificărilor peretelui intern al colonului nu este posibilă.
 2. Instrucțiunile menționate trebuie respectate cu scrupulozitate.

DIETA

Alimente interzise: Fructe proaspete, legume proaspete, pâine neprăjită, alimente bogate în fibre, brânzeturi, carne grasă, lapte, suc de portocale, roșii, suc de prune, suc de roșii.

Alimente permise:

 1. Pește alb, carne slabă de pui, ou fiert tare, gem, jeleu de fructe, miere de albine, apă, ceai, cafea , pâine albă, suc de fructe (măr, strugure) acidulat/ neacidulat.
 2. Mod de preparare: fierbere, coacere, la grătar.

Este absolut necesar consumul a cel puțin 2 litri de lichide zilnic.

MEDICAȚIE LAXATIVĂ

 1. Fortrans - 4 plicuri dizolvate in 4 litri de apa.
 2. Dulcolax supozitor.

SUBSTANȚA DE CONTRAST

Gastrografin. 60 ml.

Pe perioada pregătirii se continuă medicația obișnuită.

 • Ziua 3 (cu 48 ore înainte de examinare)
  • pește alb
  • carne pui fără grăsime
  • supă strecurată
  • ou fiert tare
  • jeleu, miere de albine
  • pâine albă prăjită
  • suc fructe fără pulpă
  • ceai slab
  • cafea
  • apă acidulată/ neacidulată
 • Ziua 2 (cu 24 ore înainte de examinare)
  • nu se consuma alimente solide
  • supă strecurată (până la ora 12)
  • suc de fructe strecurat (până la ora 12)
  • apă, ceai slab, cafea ORE 15-18: Fortrans 4 plicuri dizolvate în 4 litri de apă. ORA 21 : Gastrografin 60 ml diluat în 250 ml apă.
 • Ziua 1 (ziua examinării)
  • nu se consumă nici un fel de aliment
  • se administrează medicația obișnuită cu cât mai puțina apă neacidulată

CU 2 ORE INAINTE DE EXAMINARE: Dulcolax supozitor

- efect în 15 min – 1 oră

Declarație acord Colonoscopia virtuală (față-verso)
Sus