A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Ecografia de morfologie fetală

FIȘA DE INFORMARE

Ecografia reprezintă o metodă simplă, neiradiantă, ce utilizează ultrasunetele pentru explorarea corpului uman. Ea nu este dureroasă și nu are efecte nocive asupra copilului dumneavoastră.

Examenul se realizează cu sonda plasată pe abdomenul gravidei. În anumite cazuri, medicul poate decide realizarea unei ecografii transvaginale pentru o mai bună vizualizare a anumitor structuri fetale. Pentru acest examen nu este necesară o pregătire specială, cu mențiunea că aplicarea de creme hidratante pe abdomen poate împiedica o bună vizualizare a fătului. Pentru realizarea acestui examen nu este necesar să aveți vezica urinară plină.

O monitorizare a evoluției sarcinii presupune realizarea a minim trei ecografii de morfologie, cu scopul de a aprecia și urmări starea de sănătate a copilului dumneavoastră în perioada de viață intrauterină. La fiecare ecografie de morfologie fetală se apreciază vitalitatea fetală (mișcări, activitatea cardiacă etc), se analizează atent organele fetale ținându-se cont de etapele de dezvoltare și se realizează măsurători ale diverselor structuri fetale care permit estimarea greutății fetale și a vârstei sarcinii.

Ecografia de morfologie fetală

Astfel se pot identifica la timp un număr mare de anomalii sau de situații patologice fetale.

Există însă și limitări ale ecografiei:

  • Rata de detecție ecografică a anomaliilor fetale este în medie de 56%;
  • Expresia ecografică a diverselor anomalii fetale este variabilă pe parcursul sarcinii;
  • O serie de anomalii fetale nu pot fi diagnosticate ecografic antenatal.

În cazul în care anumite regiuni fetale nu pot fi examinate datorită poziției fătului sau dacă sunt decelate anomalii, vi se propune să reveniți pentru un control, pentru o confirmare și stabilirea conduitei ulterioare. În anumite cazuri, Imagistica prin Rezonanță Magnetică Fetală (RMN FETAL) poate completa bilanțul lezional, fără însă să înlocuiască ecografia.

Pentru o mai bună informare a cuplului în privința posibilei evoluții postnatale a unei afecțiuni descoperite ecografic este necesar consultul interdisciplinar cu medicii pediatri de diverse specialități (neurologie, cardiologie, nefrologie, chirurgie etc.)

Vă rugăm să citiți fișa de informare cu toata atenția!
Numai în acest fel vă veți da consimțământul
la examinare în deplină cunoștință de cauză.

ECOGRAFIA DE PRIM TRIMESTRU

Se realizează ideal la 12 săptămâni, cu limite între 11 săptămâni și 13 săptămâni și 6 zile.

Ecografia de prim trimestru estimează corect vârsta gestațională în funcție de lungimea fătului, identifică sarcinile multiple și evaluează riscul de malformații cromozomiale prin măsurarea translucenței nucale. Detecția anomaliilor fetale este limitată de dimensiunile mici ale fătului și de dezvoltarea incompletă a unor structuri fetale.

Ecografia este cea mai fidelă modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale atunci când este efectuată în primul trimestru în asociere cu testarea serologică. Rata de depistare depășește în aceste condiții 90%. Efectuând doar o simplă ecografie se pot detecta doar 62%-81% dintre malformațiile cromotzomiale.

ECOGRAFIA DE TRIMESTRUL AL DOILEA

Se realizează ideal la 22 săptămâni, cu limite între 20 si 24 săptămâni.

Perioada în care se realizează ecografia de trimestrul al doilea este optimă pentru analiza morfologică a organelor fetale. Estimarea ecografica a vârstei gestaționale în trimestrul al doilea de sarcină comportă o eroare între 7 și 14 zile, în funcție de parametrii utilizați. Estimarea greutății fetale se face cu o eroare de +/-10% datorită condițiilor de măsurare și datorită prelucrării informațiilor de către programul ecografului. Rata de detecție ecografică a anomaliilor fetale este în medie de 56%.

Ecografia de trimestrul al doilea poate depista o serie de malformații fetale care pot crește riscul de a avea un făt cu o afecțiune genetică.

ECOGRAFIA DE TRIMESTRUL AL TREILEA

Se realizează ideal la 32 săptămâni, cu limite între 30 și 34 de săptămâni.

Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult îngreunată de relativa fixitate a poziției fetale, de densitatea osoasă crescută și de cantitatea mai redusă de lichid amniotic. Estimarea ecografică a vârstei gestaționale în trimestrul al treilea de sarcină comportă o eroare între 16 și 21 de zile, în funcție de parametrii utilizați, iar estimarea greutății fetale se face și ea cu o eroare de +/-15.

Ecografia de trimestrul al treilea dublează sensibilitatea detectării malformațiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central și musculoscheletale, fără ca rata de depistare să depășească media de 56%.

NOTĂ Utilizarea unui ecograf performant este esențială în urmărirea sarcinii.
Centrul Medical Academica dispune de două ecografe performante atât în ecografia 2D, cât și în cea 3D/4D. În plus, aparatele oferă posibilitatea de înregistrare a examenului pe suport digital.

Declarație acord Ecografii (față-verso)
Sus