A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Electromiografia (EMG)

Descriere test:

            Electromiografia (EMG) este un test folosit pentru înregistrarea activității electrice a mușchilor. Când mușchii sunt activi, aceștia produc impulsuri electrice direct proporționale cu nivelul activității musculare.

            Electromiografia poate fi recomandată de medicul specialist pentru depistarea activității electrice anormale de la nivelul mușchilor, survenite în afecțiuni precum distrofie musculară, inflamații musculare, leziuni ale sistemului nervos periferic (manifestate la nivelul mâinilor și picioarelor), scleroza laterală amiotrofică, miastenia gravis,  hernie de disc.

De ce se face testul?

În general electromiografia este recomandată în următoarele cazuri:

  1. pentru stabilirea cauzelor inexplicabile de slăbiciune musculară;
    stabilirea diferențelor dintre slăbiciunile musculare provenite de la afecțiuni la nivel muscular și cele provenite de la afecțiuni ale sistemului nervos;
  2. stabilirea diferențelor dintre slăbiciunile mușchilor datorate afecțiunilor propriu-zise și a celor datorate nefolosirii mușchilor la parametrii normali datorită durerilor sau altor cauze. Ea contribuie la diferențierea unei tulburări anorganice (psihologică), unei atingeri a sistemului nervos central (encefal și măduva spinării), unui sindrom neurogen periferic (atingerea nervilor sau a originii lor aflate în măduvă), unei atingeri musculare și a unei tulburari a conducției neuromusculare (transmitere a influxului nervos la mușchi).

Pregătire pacient

            În cazul adulților electromiografia nu presupune pregătiri speciale. Dacă testul va fi efectuat unui copil, este indicată o discutie preliminară cu acesta pentru a-l familiariza cu procedura ceruta de electromiografie.

Cum se face testul?

            EMG se realizează prin inserția în masa musculară a unui ac cu funcție de electrod. Acele sunt de unică folosință iar întreaga procedură poate fi moderat dureroasă și poate produce sîngerare ușoară. Persoanele care primesc tratament anticoagulant (trombostop, sintrom) sau antiagregant plachetar (aspirină, plavix) pot sângera mai abundent și de aceea se recomandă întreruperea temporară a acestui tratament cu 4 - 5 zile anterior investigației. Durerea și sângerarea sunt minime.
Semnalele electrice înregistrate de către acul electrod sunt analizate de către un computer și oferă date prețioase despre suferința nervilor și/sau a mușchilor.
A doua parte a investigației cuprinde evaluarea conducerii nervoase pe nervii senzitivi și motori și foloseste de această dată electrozi sub forma unor discuri de mici dimensiuni care sunt lipiți pe suprafata pielii. Acestia inregistreaza potențialele produse în mușchi de stimularea cu curent electric a nervilor care inervează mușchii respectivi. Un computer va calcula viteza de conducere nervoasă și alți parametri functionali ai activității nervoase.

Cum se simte?

            În momentul introducerii acelor (electrozilor) până la nivelul mușchilor este posibil să resimțiți o senzație de disconfort fizic, asemănător unor injecții intramusculare. După efectuarea electromiografiei veți simți o ușoară durere la nivelul mușchilor testați, durere care va dispărea după câteva zile.

Riscuri

            Electromiografia nu prezintă riscuri majore. Este posibil să resimțiți timp de câteva zile o ușoară durere la nivelul mușchilor care au fost testați.

Rezultate

            Medicul dumneavoastră va stabili cu ajutorul electromiografiei cauzele exacte ale slăbiciunii resimțite la nivel muscular și dacă este cazul vă va prescrie un tratament adecvat.

Ce poate afecta testul?

Este bine ca înainte de efectuarea testului să vă informați medicul specialist cu privire la orice tip de tratament pe care il urmați fie că acesta a necesitat sau nu prescrierea unei rețete. De asemenea este bine să vorbiți cu medicul specialist despre orice boală înregistrată în istoricul dumneavoastra medical.

Procedura  nu necesită pregatiri speciale. Pacienții pot mânca, pot lua medicamentele dacă primeau o medicație anume, cu excepția tratamentului anticoagulant sau antiagregant plachetar (pentru care se recomandă întreruperea temporară, cu 4-5 zile înainte de investigație) și nu vor fi anesteziați. De asemenea nu există nici un risc ca supunerea la investigație să agraveze evoluția bolii.