A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Investigația CT

PREZENTAREA INVESTIGAȚIEI CT

Tomografia computerizată (CT) este o tehnică de investigație imagistică ce folosește razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. Tomografia computerizată (CT) este folosită pentru a investiga diferite părți ale corpului precum pieptul, abdomenul, pelvisul sau membrele. De asemenea, poate realiza imagini ale organelor, precum ficatul, pancreasul, intestinele, rinichii, glandele suprarenale, plămânii și inima, poate oferi informații asupra vaselor sanguine și oaselor.

În timpul testului, pacientul va sta întins pe o suprafață plană (masă) ce este legată la scaner; acesta are forma cilindrică. Scanerul trimite pulsuri de raze X spre acea parte a corpului ce se dorește investigată. O parte a aparatului este mobilă, astfel încât poate efectua imagini din mai multe poziții. Imaginile sunt memorate în computer.

Investigația ct Investigația ct

O substanță iodată (substanța de contrast) poate fi folosită la recomandarea medicului pentru a vizualiza mai bine structurile și organele investigate. Această substanță de contrast poate fi folosită pentru a investiga fluxul sanguin, pentru a decela tumori sau alte afecțiuni. Substanța poate fi administrată intravenos (IV), sau oral. Imaginile pot fi realizate înainte și/sau după administrarea substanței de contrast.

INFORMAȚII NECESARE PENTRU INVESTIGAȚIA CT

Înainte de efectuarea tomografiei computerizate medicul trebuie să știe următoarele:

 • dacă femeia este sau poate fi însărcinată;
 • dacă femeia alăptează: în acest caz, trebuie sfătuită să apeleze la alimentația artificială (să folosească un preparat de lapte) pentru 1 sau 2 zile după folosirea substanței de contrast necesară efectuării tomografiei;
 • dacă pacientul este alergic la vreun medicament, inclusiv la substanța de contrast;
 • dacă pacientul are vreo afecțiune cardiacă, precum insuficienta cardiacă;
 • dacă pacientul are diabet zaharat și dacă folosește metforminul ca medicament hipoglicemiant;
 • dacă are sau a avut vreo afecțiune renală;
 • dacă are astm bronșic;
 • dacă are probleme cu glanda tiroidă;
 • dacă are mielom multiplu;
 • dacă a făcut vreo radiografie în care s-a folosit bariul sau dacă i s-a administrat tratament ce conține bismut în ultimele 4 zile; bariul și bismutul sunt vizibile pe radiografii și fac dificilă interpretarea tomografiei computerizate;
 • dacă pacientul este claustrofob (devine agitat în spații înguste); în acest caz, pacientul va trebui sedat.

În cazul în care se consideră necesar ca pacientul să fie sedat în timpul investigației, acesta ar trebui să apeleze la aparținători pentru a putea să fie transportat acasă după terminarea testului.

Dacă se investighează abdomenul, pacientul nu trebuie să mănânce hrană solidă în seara zilei precedente investigației. În cazul tomografiei computerizate abdominale, pacientului i se poate administra și oral substanța de contrast. În alte cazuri, înainte de efectuarea tomografiei, poate fi necesară administrarea unor laxative sau a unei clisme.

MODUL DE EFECTUARE A INVESTIGAȚIEI CT

Computer tomografia (CT) este efectuată, de obicei, de către un medic sau un tehnician radiolog. Imaginile sunt interpretate de către un medic radiolog.

Pacientul trebuie să îndepărteze toate bijuteriile pe care le are și majoritatea hainelor înainte de investigație. Lenjeria intima este de obicei menținuta; în locul hainelor, pacientul va purta un halat de unică folosință ce va fi furnizat de către clinică.

În timpul testului, pacientul va sta întins pe masa tomografului care este conectată la aparat; aparatul propriu-zis are formă cilindrică. Masa alunecă în interiorul cilindrului, iar scanerul se va roti în jurul corpului pentru a prelua imaginile. În timp ce masa culisează spre interiorul aparatului, pacientul va auzi un zumzet specific. Pe durata investigației, pacientul trebuie să stea nemișcat. De asemenea, pe parcursul testului, pacientul va rămâne singur în camera unde este situat tomograful, însă va fi urmărit printr-o fereastră de către medic sau tehnician și i se va vorbi prin intermediul unui speaker.

Dacă este necesară folosirea substanței de contrast, aceasta poate fi administrata pe mai multe căi, în funcție de zona ce se dorește a fi examinată:

 • intravenos (IV), la nivelul brațului, cu ajutorul injectomatului, pentru examinarea toracelui, abdomenului sau a zonei pelvine;
 • oral (se bea) pentru examinarea abdomenului.

O tomografie computerizata durează, în medie, 30 până la 60 de minute, dar se poate prelungi în funcție de zona examinată. După efectuarea investigației pacientul este sfătuit să bea cât mai multe lichide, pentru a grăbi eliminarea substanței de contrast din organism.

DE REȚINUT!Tomografia computerizată nu este dureroasă. Suprafața plană pe care va sta întins pacientul poate fi incomodă, iar camera este răcoroasă. Unii pacienți se pot simți neconfortabil în interiorul scanerului (cilindrului). Dacă este necesară administrarea substanței de contrast, pacientul va simți o mică înțepătură în momentul montării branulei. Substanța de contrast poate determina senzația de căldura și apariția unui gust metalic în gură. Unii pacienți pot avea o senzație de greață sau dureri de cap. Indiferent ce senzații experimentează, pacientul va trebui să i le comunice medicului sau tehnicianului.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat în 48-72 ore din momentul efectuării investigației. Rezultatul se eliberează pe baza actului de identitate.

INFORMAȚII PENTRU PROGRAMARE INVESTIGAȚIE/ACTE NECESARE

Programările se fac la numărul de telefon: 021 2021202, numai în momentul în care aveți o recomandare scrisă din partea unui medic.

Acte necesare în momentul prezentării la programare:

 • act de identitate,
 • bilet de trimitere (fișă de solicitare CT, dacă este cazul),
 • istoric medical (orice investigație sau consultație privind evoluția bolii),
 • analize de sânge: creatinină serică și uree serică.
Sus