A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Investigația DEXA

PREZENTARE INVESTIGAȚIE DEXA

Osteodensitometria (DEXA) este o metodă curentă de determinare a densității osului și implicit a rezistenței lui. Utilitatea metodei este demonstrată mai ales în urmărirea tratamentului osteoporozei, fenomen care apare mai ales la femeile la menopauză. Tratamentul osteoporozei previne riscul de fracturi, crescând rezistența osului. Eficiența tratamentului este evaluată foarte fidel prin DEXA.

INVESTIGAȚIE DEXA INVESTIGAȚIE DEXA

Examinarea DEXA se face cel mai frecvent la nivelul șoldului și coloanei vertebrale, zone expuse în mod frecvent la fracturi la pacienții de vârsta a treia. Rezultatul investigației este eliberat rapid și conține toate datele necesare unui tratament corect condus.

Echipamentul din Centrul Medical Academica permite și evaluarea exactă a compoziției corporale (stabilirea raportului existent între masa musculară și țesutul adipos este importantă atât pentru specialiștii în recuperare medicală, cât și pentru nutritioniști).

INFORMAȚII NECESARE PENTRU INVESTIGAȚIA DEXA

 • tehnica este nedureroasă, neinvazivă și nu necesită injecții;
 • este o investigație complexă, precisă și lipsită de riscuri, ce durează doar câteva minute;
 • dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute;
 • se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru șold, coloana vertebrală lombară, antebraț;
 • dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienți cu greutate corporală de până la 160 kg
 • pacientul poate mânca normal în ziua examinării și trebuie evitată ingerarea de comprimate pe bază de calciu cu 24 ore înainte;
 • pacientul rămâne îmbrăcat pe parcursul examinării, de aceea este recomandată îmbrăcămintea confortabilă, lejeră, fără fermoare, capse, nasturi metalici și catarame
 • examinarea nu se face la femeile însărcinate;
 • după administrarea unei substanțe de contrast (pentru urografie, tomografie computerizată, tranzit baritat, rezonanță magnetică etc.) este indicat să treacă cel puțin 3 săptămâni de la procedura respectivă.

MODUL DE EFECTUARE A INVESTIGAȚIEI DEXA

Pacientul este întins pe masa aparatului între sursa de raza X și detector (nici sursa și nici detectorul nu ating pacientul). Detectorul de raze X se deplasează în dreptul regiunii scheletice interesate, fără durere, înțepături sau alt disconfort.

Durata examinării propriu-zise este de 5-10 minute.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat în 24 ore din momentul efectuării investigației. Rezultatul se eliberează pe baza actului de identitate.

INFORMAȚII PENTRU PROGRAMARE INVESTIGAȚIE/ACTE NECESARE

Programările se fac la numărul de telefon: 021 2021202, numai în momentul în care aveți o recomandare scrisă din partea unui medic.

Acte necesare în momentul prezentării la programare:

 • act de identitate,
 • bilet de trimitere,
 • istoric medical (orice investigație sau consultație privind evoluția bolii),
Sus