A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Investigația RMN

PREZENTAREA INVESTIGAȚIEI RMN

Rezonanța magnetică nucleară (RMN) este o metodă imagistică de înaltă performanță, neinvazivă și neiradiantă, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obține imagini ale corpului uman. Prin RMN pot fi investigate toate organele, metoda fiind de elecție în afecțiunile sistemului nervos, genitale și musculoscheletale.

În timpul investigației RMN, pacientul stă întins pe o masă mobilă care este introdusă într-un tunel. Pacientul nu va simți niciun disconfort, dar va auzi anumite sunete produse de aparat (intermitent sau continuu). Pe intreaga durată a examinării, pacientul va fi sub observația operatorului care efectuează investigația și va putea vorbi cu acesta.

În anumite cazuri (cu excepția pacienților cu insuficiență renală avansată) pacienților li se poate administra o substanță de contrast paramagnetică, pentru a caracteriza și delimita leziunea și pentru a o putea diferenția de alte tipuri de patologii. Reacțiile alergice la substanța de contrast paramagnetică sunt foarte rare.

Investigația rmn Investigația rmn

În funcție de regiunea studiată, o investigație standard poate dura între 20 și 60 de minute, dar se poate prelungi în funcție de zona examinată.

Investigația nu necesită o pregătire specială a pacientului (examinări prealabile, diete sau medicamente).

Pacientul va intra în sala de examinare fără bijuterii, ceasuri, carduri bancare, aparate auditive - acestea se pot deteriora din cauza câmpului magnetic puternic sau pot interfera cu acesta.

INFORMAȚII NECESARE PENTRU INVESTIGAȚIA RMN

Înainte de efectuarea RMN trebuie informat medicul specialist dacă:

 • pacientul este alegic la medicamente (substanța de contrast folosită nu conține iod) iar dacă există antecedente de alergie la substanța de contrast folosită pentru RMN, se recomandă informarea medicului specialist înainte de efectuarea testului;
 • pacientul are instalat un pacemaker, un membru artificial, tije metalice sau orice fel de metal fixat în corp (mai ales la nivelul ochiului), valve cardiace metalice, clipsuri metalice la nivel cerebral, implanturi metalice în ureche sau pe sprâncene sau orice fel de implanturi sau proteze medicale (de exemplu pompa cu injectometru); de asemenea trebuie informat medicul dacă pacientul lucrează cu metale sau dacă recent a suferit o intervenție chirurgicală pe vasele sanguine; în anumite cazuri este contraindicată efectuarea RMN. În cazul pacienților purtători de proteze metalice, stenturi etc. este important ca medicul care solicită investigația să precizeze dacă materialele din care sunt confecționate protezele sunt compatibile RMN;
 • pacienta prezintă un dispozitiv intrauterin (DIU); acest lucru poate contraindica efectuarea testului;
 • pacientul suferă de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spații mici, închise) reprezintă o contraindicație relativă. Pentru prevenire se recomandă o pregătire prealabilă, care poate fi făcută de medicul curant, la recomandarea specialistului în imagistică – se poate asigura o sedare care să permită examinarea. Sedarea pacientului este o procedură ce necesită prezența unui medic anestezist, monitorizarea pacientului precum și asumarea tuturor riscurior pe care le implică. Dacă medicul trimițător nu a recomandat sedare iar examenul nu se poate realiza pentru că pacientul este claustrofob sau agitat, atunci radiologul poate recomanda reluarea examenului cu sedare realizată obligatoriu de un anestezist;
 • pacientul prezintă alte afecțiuni ca disfuncții renale ce pot contraindica efectuarea unei RMN cu substanță de contrast;
 • dacă pacientul prezintă orice fel de patch, deoarece RMN poate cauza arsură la nivelul regiunii.

O altă situație particulară este reprezentată de patologia maternă din timpul sarcinii. Deși până în prezent nu au fost dovedite efecte adverse ale acestui tip de investigație, în primele trei luni de sarcină RMl trebuie evitată - examinarea se poate face numai dacă beneficiul adus este mai mare decât riscul la care se supune fătul. Dacă investigația este totuși necesară, medicul curant împreună cu medicul radiolog vor aprecia raportul risc/beneficii și vor decide oportunitatea examinării.

În ceea ce privește examinările pediatrice, medicul solicitant este cel mai în măsură să aprecieze dacă examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. Sedarea este în general obligatorie între 6 luni și 6 ani, în afara acestor limite de vârstă se poate încerca o examinare fără sedare; dacă aceasta nu este posibilă, se reprogramează examenul cu sedare realizată și monitorizată de un anestezist. Administrea substanței de contrast este de evitat pe cât posibil până la vârsta de 1 an.

MODUL DE EFECTUARE A INVESTIGAȚIEI RMN

Investigația RMN este efectuată de către medicul specialist în rezonanță magnetică. Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal (dispozitive pentru auz, plăci dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de păr), deoarece există riscul ca aceste obiecte să fie atrase de către magnetul folosit pentru efectuarea testului.

Pacientul va trebui să se dezbrace complet în funcție de aria pe care se efectuează (în anumite cazuri pacienții pot păstra o parte din haine, dacă nu incomodează). Pacientul va folosi un halat de unică folosință furnizat de către clinică. În cazul în care se permite păstrarea unor haine, pacientul va trebui să golească buzunarele de monede, telefoane sau carduri (exemplu cărți de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscripționate, deoarece prin investigația RMN se pot demagnetiza.

În timpul testului, pacientul se va întinde pe spate pe masa dispozitivului, care reprezintă scanner-ul aparatului. Capul, toracele și membrele pot fi fixate cu niște curele pentru a menține pacientul nemișcat. Masa va aluneca în interiorul unui dispozitiv care conține magnetul. Un dispozitiv în formă de colac (antena) poate fi plasat peste sau în jurul regiunii care urmează să fie scanată.

În interiorul scannerului, pacientul va auzi un ventilator și va simți aerul mișcându-se. De asemenea, se mai pot auzi diverse zgomote care sunt rezultatul scanării. Aparatul are în dotare căști și dopuri pentru urechi pentru a reduce din zgomot.

Este foarte important ca pacientul să nu se miște în timpul scanării. De asemenea, pacientul va fi rugat să își țină respirația pentru scurte perioade de timp. În timpul efectuării testului, pacientul va fi închis în camera de scanat, însă medicul specialist va supraveghea pacientul prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul va comunica printr-un microfon cu medicul ce efectuează investigația.

În cazul în care este necesară utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrată la nivelul venelor periferice ale brațului pacientului. Substanța de contrast va fi administrată în 1 până la 2 minute.

În cazuri rare, pot apărea:

 • furnicături la nivelul cavității bucale în cazul în care pacientul prezintă dentiție de metal;
 • încălzirea zonei care se examinează; acest lucru este normal. Medicul specialist trebuie informat dacă apare senzație de greață, vomă, cefalee, amețeală, durere sau dificultăți de respirație.

DE REȚINUT!
Investigația RMN este o investigație complexă și lipsită de durere.

ELIBERAREA REZULTATULUI

Rezultatul scris va fi eliberat în 48-72 de ore din momentul efectuării investigației. Rezultatul se eliberează pe baza actului de identitate.

INFORMAȚII PENTRU PROGRAMARE INVESTIGAȚIE/ACTE NECESARE

Programările se fac la numărul de telefon: 021 2021202 numai în momentul în care aveți o recomandare scrisă din partea unui medic.

Acte necesare în momentul prezentării la programare:

 • act de identitate,
 • bilet de trimitere (fișă de solicitare RMN, dacă este cazul),
 • istoric medical (orice investigație sau consultație privind evoluția bolii),
 • analize de sânge: creatinină serică și uree serică.

 

Sus