A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Endoscopia și Videocapsula

EXPLORAREA TUBULUI DIGESTIV CU VIDEOCAPSULA ENDOSCOPICĂ

Centrul Medical Academica vă pune la dispoziție una dintre cele mai cea mai moderne metode de investigare a tubului digestiv: VIDEOCAPSULA ENDOSCOPICĂ.

Videocapsula endoscopică

Endoscopia cu videocapsulă este o descoperire mult așteptată, care revoluționează cu adevărat acest domeniu de explorare.

Videocapsula este o camerã foto miniaturalã, de unică folosință, creatã pentru a oferi imagini din lumenul tubului digestiv.

Videocapsula poate fi destinată explorării intestinului subțire sau a colonului.

Dacă endoscopia clasică oferă posibilitatea vizualizării mucoasei esofagului și stomacului (endoscopia digestiva superioară) respectiv a colonului și a zonei terminale a intestinului (colonoscopia și rectoscopia), teritoriul intestinului subțire, având o lungime considerabila și un diametru destul de mic, rămânea, până de curand, o „pată albă” pe harta vizualizării tubului digestiv.

Videocapsula pentru intestinul subțire este capabilă să evidențieze imagini ce conduc la precizarea diagnosticului în patologii delicate cum sunt sângerarile digestive neelucidate, polipoza intestinală (de multe ori familială), boala Crohn, tumori ale intestinului subțire, diverse leziuni plate ale mucoasei dar și în monitorizarea leziunilor generate de tratamentul aniinflamator prelungit.

Videocapsula colonică poate evidenția tumori de colon în stadiu incipent precum și alte probleme, de exemplu leziunile de colită ulcerativă.

Videocapsula este dotată cu sistem de captare a imaginilor (2-4/secundă) și înregistează leziuni de o zecime de milimetru. Pe lângã camera foto, ea cuprinde și o sursã de luminã (flash), douã baterii, un emițător plus o antenã. Iar în echipament intrã opt electrozi, un mic recorder portabil și un calculator cu software special.

Videocapsula endoscopică

Imaginile captate sunt transmise continuu unui aparat numit receiver pe care pacientul îl poartă atașat pâna la eliminarea capsulei. Datele sunt trimise apoi de la receiver la un computer unde sunt analizate de specialiști prin confruntare cu imagini dintr-o bază de date largă de imagini.

Videocapsula endoscopică

Videocapsula este de unică folosință, are o independență energetică de pâna la 10 ore și se elimină în mod natural pe cale digestivă.

Fiind aproximativ de dimensiunea unei capsule de antibiotic – 11 mm/27 mm și cântãrește 4 grame) – videocapsula se înghite cu apă în condiții de repaus alimentar (2 ore înainte și 4 după ingerare).

Randamentul diagnosticului este dublu față de celelalte tipuri de explorări radiologice clasice ale tubului digestiv.

Avantajele videocapsulei față de metodele endoscopice clasice sunt:

  • ingerare facilă deoarece are mărimea unei pastile obișnuite de antibiotic
  • nu necesită anestezie
  • permite inclusiv investigarea unei porțiuni din tubul digestiv care este inaccesibilă metodelor clasice (intestinul subtire)
  • este usor de acceptat, deoarece nu presupune disconfortul examinărilor invazive colonoscopice
  • se elimină după 24-48 ore
  • înalta calitate și rezoluție a imaginilor

Pentru a valida necesitatea acestui tip de investigație, este obligatoriu un consult medical de specialitate înainte de începerea procedurii endoscopice.

De multe ori, prin diagnosticarea cu videocapsula endoscopică, se evită explorări prea numeroase, costisitoare si dificile și se câștiga timp prețios prin posibilitatea instituirii mult mai precoce a tratamentului, uneori salvator de viață.

ENDOSCOPIA DIGESTIVĂ

În Centrul Medical Academica, endoscopiile digestive superioare și inferioare se efectuează cu aparatura de ultimă generație a firmei Olympus, lider mondial în producerea acestor tipuri de aparate. Această generație de endoscoape digestive Olympus beneficiază de o claritate a imaginii fără precedent, permițând stabilirea unui diagnostic exact în condițiile unei investigații rapide și sigure.

Endoscopopie

Endoscopia digestivă superioară este un procedeu de investigare ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire (duodenul) prin intermediul unui instrument subțire și flexibil, prevăzut cu un aparat optic, ce poarta numele de endoscop. Acest tip de endoscop este introdus prin cavitatea bucală și înaintează ușor la nivelul gâtului, până ajunge la nivelul esofagului, stomacului și apoi a duodenului. Această investigație poartă uneori numele de esofago-gastro-duodenoscopie deoarece întregul tract digestiv superior este examinat prin intermediul ei. Cu ajutorul endoscopiei, medicul poate vedea ulcerațiile, inflamațiile, tumorile, infecțiile sau sângerarile de la nivelul tractului digestiv superior. Se pot preleva țesuturi (biopsie), pot fi îndepărtați polipii și se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv. Endoscopia poate dezvălui probleme ce nu sunt descoperite cu ajutorul radiologiei și uneori poate fi de ajutor în a elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale exploratorii.

Endoscopia digestivă inferioară (colonoscopia, rectosigmoidoscopia, anuscopia) este examinarea intestinului gros cu endoscopul care preia imagini din interiorul intestinului și le redă pe un monitor. Cu ajutorul endoscopului se pot vizualiza anomaliile sau leziunile prezente la nivelul colonului (obținându-se informații în plus față de utilizarea tehnicii radiologice (irigografie). De asemenea, în timpul unei colonoscopii se pot preleva biopsii din leziunile evidențiate, pentru ca tesuturile bolnave să poate fi examinate la microscop.

Sus