A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Departamentul de medicină materno-fetală

În Departamentul de medicină materno-fetală viitorii părinți pot efectua testele necesare pentru diagnosticul prenatal (imagistic, genetic, imunologic), într-o ambianță deosebită, cu ajutorul unor specialiști cu mare experiență în domeniu, în cabinete cu dotări ultramoderne (ecografe 3D și 4D) și cu posibilitatea efectuării unei game foarte largi de analize de laborator (citogenetică, genetică moleculară, biologie moleculară, citopatologie, imunologie, serologie, hormoni, microbiologie etc). De asemenea, pe lângă serviciile medicale care acoperă toată gama de patologie în domeniul asistenței prenatale, pacientele noastre au posibilitatea efectuării testelor necesare pentru depistarea precoce a neoplasmului de col uterin precum și pentru diagnosticarea principalelor afecțiuni materne (ecografii mamare și endovaginale, determinarea infectiei cu HPV, etc).  

Centrul se adresează femeilor gravide, cuplurilor și tuturor femeilor care doresc să-și verifice starea de sănătate. Echipamentele moderne de examinare și intervenții în ginecologie- mese ginecologice ergonomice, dotate cu toată aparatura auxiliară necesară investigării și intervențiilor de mare precizie: LASER, colposcop, electrocauter și aspirator ginecologic, oferă un plus de fidelitate în diagnostic și de confort în examinare. Colposcopul este un stereomicroscop de înaltă perfomanță, care oferă medicului o imagine de calitate pentru un diagnostic de precizie și pentru siguranță în desfășurarea procedurilor chirurgicale la nivelul colului uterin. Colposcopul este interconectat printr-o piesă electronică de mare precizie cu LASERUL, asigurându-se astfel un tratament laser de înaltă performanță.

Departamentul de Medicină Materno-Fetală este integrat în Centrul Medical Academica astfel încât pacienții au garanția că beneficiază de toate serviciile specifice unui centru medical privat ce permite proceduri medicale suplimentare și asistență medicală specializată pluridisciplinară.

În diagnosticul prenatal există următoarele direcții principale:

  • depistarea în masă a afecțiunilor congenitale (prin screening prenatal)
  • dexaminarea anumitor cazuri speciale, cu risc genetic crescut
  • depistarea și monitorizarea afectării fetale primitive
  • depistarea și monitorizarea afectării fetale în cazurile de patologie maternă cu influență asupra produsului de concepție

 

ÎN TRIMESTRUL I DE SARCINĂ

Screening-ul biochimic de prim trimestru (dublu test). În colaborare cu CYTOGENOMIC MEDICAL LABORATORY Departamentul nostru de Medicină Materno-fetală poate realiza un screening biochimic prenatal rapid și de înaltă Calitate din ser matern pentru sindromul Down, defecte de tub neural (spina bifida) și alte anomalii cromozomiale.

Depistarea unor markeri serici ce pot fi determinați în primul trimestru și care au utilitate în estimarea riscului de aberații cromozomiale ale fătului a condus la dezvoltarea investigației denumite dublu test.

Având ca scop asigurarea unei calități mai bune a rezultatelor s-a pus accent pe asigurarea acurateții, preciziei, reproductibilității și rapidității rezultatului. Aceste standarde sunt atinse folosind echipament tehnologic nou, acreditat si aprobat de Fetal Medicine Fundation (FMF). Rezultatele se transmit în 24 ore de către laborator, pacienta putând afla rezultatul analizei la 48 de ore de la recoltarea probei.

Ce este screeningul biochimic prenatal pentru anomalii cromozomiale?

Screeningul biochimic prenatal din ser matern este o metodă non-invazivă iar obiectivul acestui test este de a detecta sarcinile cu risc crescut pentru cele mai comune anomalii cromozomiale (sindromul Down, trisomie 18 etc) și de asemenea de a reduce proporția femeilor care ar fi trebuit să se supuna unor metode invazive de diagnostic. Acest test se adreseaza fiecărei femei însărcinate. Se bazează pe măsurarea și cuantificarea unor markeri biochimici (free β-hCG, PAPP-A ,AFP) produși de către fetus sau placentă și care trec în sângele matern. Calcularea riscului estimativ al nașterii unui fetus afectat este o analiză statistică bazată pe măsurătorile markerilor biochimici pentru săptămâna corespunzatoare de sarcină (vârsta sarcinii) în combinație cu riscul dat de vârsta mamei și markerii ecografici (translucența nucală).

Valoarea de risc optimă poate fi atinsă doar dacă informațiile primite despre sarcină sunt corecte, iar măsurătorile markerilor biochimici și a translucenței nucale au fost xecutate cu o precizie și acuratețe ridicată.

Deoarece precizia măsuratorii markerilor biochimici din serul matern este de o maximă importanță pentru determinarea factorului de risc, CYTOGENOMIC MEDICAL LABORATORY oferă screening biochimic prenatal cu o precizie superioară folosind BRAHMS KRYPTOR immunoanalyzer, și rezultatele se eliberează în 24 ore – la 48 de ore de la recoltare rezultatele sunt disponibile la Centrul Medical Academica.

Unicitatea și superioritatea acestei metode constă de pe o parte într-o foarte bună reproductibilitate intra- și inter-assay ce conferă rezultate validate tehnic, iar de pe altă parte, în tehnologia pentru măsurare - TRACE (Time-Resolved Amplified Cryptate Emission Tehnology) ce permite măsurarea markerilor în 20 de minute.

Metoda Kryptor pentru screening biochimic prenatal îndeplinește astfel standardul înalt de calitate al FMF (Fetal Medicine Foundation).

Când se recomandă efectuarea Screeningului Biochimic Prenatal pentru Anomalii Cromozomiale?

În trimestrul I (săptămâna 10→13+6) cei mai utilizati markeri biochimici pentru screeningul prenatal sunt free β-hCG si PAPP-A.

Folosind imunoanalizatorul automat, rata de detecție a riscului pentru trimestrul I de sarcină, dat numai de markerii biochimici, crește la 67%. În acord cu studii efectuate de FMF s-a aratat că pentru trimestrul I, combinarea vârstei materne, a măsurătorilor de translucenței nucale efectuate de către specialisti și a concentratiei de PAPP-A și free β-hCG măsurate pe imunoanalizator crește rata de detecție a celor mai comune anomalii cromozomiale la 90% cu 5% rezultate fals pozitive.

Screeningul biochimic pentru trimestrul I de sarcină este considerabil mai sensibil decât screeningul biochimic pentru trimestrul al II-lea. Screeningul Biochimic Prenatal din ser matern este un test prognostic care va oferi un risc estimativ al afectiunii și din acest motiv nu există nici un rezultat "fără risc".

Screening-ul ecografic: ecografia de prim trimestru se realizează ideal în săptămâna 12, cu limite între 11 săptămâni și 13 săptămâni și 6 zile. Ecografia de prim trimestru estimează corect vârsta gestațională în funcție de lungimea fătului, identifică sarcinile multiple și evaluează riscul de malformații cromozomiale prin măsurarea translucenței nucale și a altor markeri ecografici: os nazal, duct venos, regurgitație tricuspidiană, frecvență cardiacă. Detecția anomaliilor fetale este limitată de dimensiunile mici ale fătului și de dezvoltarea incompletă a unor structuri fetale. Astfel, în această perioadă, pot fi identificați între 18% și 50% dintre feții purtători ai unei malformații (Souka AP, Pilalis A, Kavalakis I et. al -"Screening for major structural abnormalities at the 11 to 14 week ultrasound scan", Am J Obstet Gynecol 2006). Ecografia este cea mai fidelă modalitate de depistare a anomaliilor cromozomiale atunci când este efectuată în primul trimestru în asociere cu testarea serologică. Rata de depistare depășește în aceste condiții 90%. Efectuând doar o simplă ecografie se pot detecta doar 62%-81% dintre aneuploidii. Alături de o trecere în revistă a intregului embrion, se face o evaluare a placentei, a sacului gestațional, uterului și ovarelor, cu măsurarea inițială a colului. Datorită dimensiunilor mici ale embrionului, utilizarea unui ecograf performant este esențială.

Departamentul de medicină materno-fetală

Depistarea precoce a riscului de preeclampsie. Preeclampsia sau toxemia gravidică este un sindrom ce constituie o complicație a sarcinii, manifestat prin hipertensiune arterială, pierdere de proteine prin urină (proteinurie) și edeme.

Apare de obicei la femeile care sunt la prima sarcină și în sarcinile multiple. Se instalează de regulă la sfârșitul trimestrului doi și începutul trimestrului trei de sarcină.

Dacă preeclampsia nu este tratată, în evoluție survine eclampsia, care poate cauza moartea mamei și a fătului și se manifestă prin convulsii, pierderea conștientei și redoarea membrelor. Dacă preeclampsia este depistată precoce, prognosticul este bun, pentru că medicul și pacienta vor adopta cele mai bune soluții pentru a preveni posibilele complicații.

Biopsia de vilozități coriale (CVS - Chorionic vills sampling)

Biopsia de vilozități coriale este o investigație invazivă prin intermediul căreia se pot diagnostica anumite anomalii cromozomiale ale embrionului, așa cum este sindromul Down. Metoda constă în obținerea unor fragmente de vilozități coriale, structuri de origine embrionară (trofoblast), care sunt apoi utilizate pentru efectuarea unor teste ADN.

Avantajul major al investigației consta în faptul că aceasta poate fi efectuata încă de la o vârstă gestațională mică, între săptămâna 11-16 de sarcină, ideal în săptamâna a 13-a, cu 4-6 săptămâni înainte de vârsta la care este posibilă efectuarea amniocentezei. Riscul de afectare a evoluției sarcinii este similar, aproximativ 1%, în condițiile unei manevre fără complicații. Se poate efectua și pe cale transvaginală, care este parțial abandonată datorită pericolului crescut de infecție, sau pe cale abdominală, obligatoriu sub ghidaj ecografic. Rezultatele vin, ca și la amniocenteză, în doua etape, la 48 ore și la 2 săptămâni.

ÎN TRIMESTRUL II DE SARCINĂ

Screening-ul biochimic de trimestru II (triplu test)

Screening-ul de trimestru II constă, ca și screening-ul de prim trimestru, în determinarea serică a unor substanțe produse de făt și placentă; în Trimestrul II (săptămâna 14→24) cei mai utilizați markeri biochimici pentru screeningul prenatal sunt free β-hCG și AFP.

Investigația cunoscută sub numele de triplu test include:

  1. determinarea a trei markeri serici materni: AFP, HCG și estriol neconjugat;
  2. calculul riscului pentru fiecare marker, corectarea riscului în funcție de datele clinice materne;
  3. riscul de sindrom Down la naștere;
  4. riscul de defect de tub neural la naștere;
  5. riscul de trisomie 18 la naștere.

Pentru trimestrul II rata de detecție a riscului dată de markerii biochimici este de 65%.

Screening-ul ecografic: ecografia de trimestrul al II-lea se realizează ideal în săptămâna 22, cu limite între 20 si 24 săptămâni. La acest moment, fătul este complet dezvoltat și este posibilă evaluarea sa în totalitate. Perioada în care se realizează ecografia de trimestrul al doilea este optimă pentru analiza morfologică a organelor fetale. Estimarea ecografică a vârstei gestaționale în trimestrul al doilea de sarcină comportă o eroare între 7 și 14 zile, în funcție de parametrii utilizați.

Estimarea greutății fetale se face cu o eroare de +/-10% datorită condițiilor de măsurare și datorită prelucrării informațiilor de către programul ecografului. Sexul copilului este depistat cu precizie cu ocazia ecografiei de trimestru II.

Ecografia de trimestrul al doilea poate depista o serie de malformații fetale care pot crește riscul de a avea un făt cu o afecțiune genetică. Conform celui mai mare studiu european, Eurofetus, realizat în 61 de centre de diagnostic prenatal, anomaliile cardiace minore sunt diagnosticate în procent de 20,8%, cele majore în proporție de 38,8%, anomaliile urinare în proporție de 88,5%, cele ale sistemului nervos central în proporție de 88,3%. În general, rata de detecție a anomaliilor fetale majore nu depășește 75%, iar a celor minore 45% (Grandjean H, Larroque D, Levi S.- "The performances of routine ultrasonographic screening of pregnancies in the Eurofetus Study" Am J Obstet Gynecol 1999181:44). Nu este exclusă apariția altor anomalii care se evidențiază ulterior vârstei gestaționale la care s-a realizat ecografia.

Ecografia de trimestrul al doilea poate depista o serie de malformații fetale care pot crește riscul de a avea un făt cu o afecțiune genetică. Depistarea anomaliilor incompatibile cu o viață normală a copilului permite înca întreruperea terapeutică a sarcinii (pâna în săptămâna 24). Studiile arată că diagnosticul prenatal a redus cu până la 35% numărul de copii care se nasc cu handicapuri majore, dar nu a ameliorat deloc mortalitatea și morbiditatea perinatală.

Departamentul de medicină materno-fetală

Amniocenteza este o procedura invazivă, nu se efectueaza de rutină (la fel ca și biopsia de vilozități coriale) și este recomandată doar în rândul gravidelor cu risc crescut pentru a naște un copil cu o boală genetică și care prezintă modificari ale triplului test efectuat anterior.

Amniocenteza reprezintă singura metoda prin care se pot diagnostica cu certitudine bolile genetice ale fătului, respectiv majoritatea anomaliilor cromozomiale care stau la baza unor sindroame genetice grave, dintre care sindromul Down este cea mai cunoscută și, din păcate, și cea mai frecventă.

În cadrul clinicii noastre, se realizează amniocenteza la gravidele cu risc crescut de anomalii genetice fetale, beneficiind de ajutorul unui ecograf ultraperformant. În plus, este garantată utilizarea materialelor de unică folosință, ace speciale de puncție de bună calitate, materiale de protecție a pacientei, alături de un personal suportiv atât profesional, cat și emotional, într-un cadru prietenos. Probele sunt preluate în ziua recoltării și trimise imediat unui centru de diagnostic genetic, iar pacienta beneficiază de un rezultat rapid, la 48 ore, a cărui precizie, în conditțile unui lichid amniotic bine recoltat, depășește 95%, urmând a fi completat de un rezultat 100% în 2 - 3 săptămâni.

ÎN TRIMESTRUL III DE SARCINĂ

Ecografia de trimestrul III se realizează ideal în săptămâna 32, cu limite între 30 și 34 de săptămâni.

Evaluarea morfologiei la acest trimestru este mult îngreunată de relativa fixitate a poziției fetale, de densitatea osoasă crescută și de cantitatea mai redusă de lichid amniotic. Estimarea ecografică a vârstei gestaționale în trimestrul al treilea de sarcină comportă o eroare între 16 și 21 de zile, în funcție de parametrii utilizați.

Estimarea greutății fetale se face cu o eroare de +/-15% datorită condițiilor de măsurare și datorită prelucrării informațiilor de către programul ecografului. Ecografia de trimestrul al treilea dublează sensibilitatea detectării malformațiilor fetale. Pot fi depistate anomalii cardiace minore ce nu au putut fi detectate anterior, precum și o serie de anomalii ale sistemului nervos central și musculoscheletale, fără ca rata de depistare să depășească media de 56%. Ecografia de trimestru III este examinarea care permite diagnosticul anomaliilor structurale cu apariție tardivă, al tulburărilor de creștere fetală și diagnosticul final al localizării placentare.

ECOGRAFIA DOPPLER

Este o altă metodă de evaluare a stării de sănătate a fătului.

Ea se realizează în continuarea ecografiei standard – la oricare din cele trei examinări ecografice din timpul sarcinii (trimestrul I, II și III) - și are rolul de a măsura fluxul sanguin în anumite organe ale fătului (creierul, ficatul, cordul, cordonul ombilical). În același timp, pe lângă evaluarea funcțională fetală prin examinările Doppler ale fluxurilor sangvine fetale, procedura permite și un screening al tulburărilor hipertensive materne din ultimul trimestru prin analizarea fluxurilor arterelor uterine, permițând astfel selectarea gravidelor cu risc de eclampsie, gravide care beneficiază de o urmărire prenatală diferențiată.

RMN FETAL

În cazul în care anumite regiuni fetale nu pot fi examinate datorită poziției fătului sau dacă sunt decelate anomalii, pacientei i se propune să revină pentru un control, pentru o confirmare și stabilirea conduitei ulterioare. În anumite cazuri (ventriculomegalie, malformații cerebrale, infecții materno-fetale, malformații pulmonare, mase chistice sau dilatații intra-abdominale etc.), Imagistica prin Rezonanță Magnetică Fetală (IRM FETAL) poate completa bilanțul lezional, fără însă să înlocuiască ecografia.

Imagistica prin rezonanță magnetică reprezintă o metodă neiradianta și neinvazivă care utilizează un câmp magnetic puternic pentru realizarea de imagini multiplanare ale corpului uman. Imagistica prin rezonța magnetică fetală este un examen realizat mamei dar care se concentrează asupra fatului.

Deși diferențiază mai bine decât ecografia structurile fetale și nu este influențat de condiții particulare (ex: o cantitate redusă de lichid amniotic, obezitate) IRM-ul fetal nu se realizeaza de rutina, ci numai pentru confirma o anomalie suspectată ecografic sau pentru a completa bilanțul morfologic și etiologic. Nu necesită o pregătire specială a mamei.

Examenul se realizează fără sedare și fără injectare de substanță de contrast. Se poate realiza în orice poziție confortabilă pentru pacienta. Durata examenului depinde de gradul de agitație a fătului, putând varia între 20 de minute și o oră.

Deși nu sunt dovedite efecte negative asupra fătului, examenul RMN este contraindicat de principiu în primul trimestru de sarcină. Se realizează în funcție de indicație după 20 de săptămâni de sarcină. Indicațiile trebuie bine justificate și documentate. Examenul nu se realizeaza la cererea mamei. Deși permite o vizualizare de ansamblu a fătului, se limiteaza la una maxim doua regiuni.

Principalele indicații sunt reprezentate de anomaliile cerebrale, pentru că IRM-ul examineaza mult mai bine parenchimul cerebral decât ecografia. Se mai poate utiliza pentru caracterizarea anumitor anomalii abdominale și toracice. Interpretarea examenului este laborioasă, rezultatul fiind disponibil în câteva zile.

Cu toate că este un examen mai scump și mai dificil decât ecografia, informațiile oferite contribuie la consilierea prenatală, la planificarea tipului de naștere și a asistenței medicale perinatale.

Departamentul de medicină materno-fetală
Sus