A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Laser chirurgie în ORL

 LASER - CHIRURGIE ÎN ORL

Tehnicile chirurgicale laser își găsesc o mare aplicabilitate în patologia ORL.

Astfel, în patologia urechii, tumorile benigne ale pavilionului și conductului auditiv extern pot fi îndepărtate prin vaporizare laser. Otita seroasă se poate rezolva printr-o intervenție de miringotomie laser, adică crearea unui orificiu timpanal, de drenaj și aspirare a casei timpanului.

În patologia laringiană o mare parte a tumorilor benigne (noduli vocali, polipi de coardă vocală, papilomatoza laringiană) și chiar a tumorilor maligne (în general în forme incipiente) poate fi rezolvată prin chirurgie laser endolaringiană.

Cele mai utilizate procedee chirurgicale laser, cu aplicabilitate optimă într-un cabinet privat sunt cele ce vizează patologia orofaringiană și rinologică.

Amigdalita cronică criptică, atât de des întâlnită în practica medicală și a cărei rezolvare terapeutică este prea frecvent amigdalectomia (scoaterea amigdalelor), se poate trata prin laser chirurgie - criptoliza amigdaliană laser, adică distrugerea zonelor patologice de la nivelul amigdalei și păstrarea zonelor normale cu rol imunitar binecunoscut. De menționat ca rezolvarea terapeutică se poate realiza prin efectuarea a 3-4 intervenții laser pe an, intervenție ce durează aproximativ 10-15 minute, fără dureri intra sau post-operatorii și nu necesită internare sau oprirea activității profesionale. Totuși, formele complicate de amigdalită cronică (boala de focar cu afectare cardiacă, renală sau articulară) nu beneficiază terapeutic de chirurgie laser, în acest caz fiind indicată amigdalectomia.

Chirurgia laser își găsește cea mai frecventă utilizare în patologia rinologică, în special în obstrucția nazală. De cele mai multe ori pacienții care se plâng că nu respiră pe  nas prezintă fie o deviație de sept, fie o formă de  rinită (cronică hipertrofică, vasomotorie sau alergică).

Numai unele forme de deviație de sept (creasta septală unică, fără traiect antero-posterior) pot beneficia de chirurgie laser.

Cornetele nazale sunt structuri endonazale situate pe părțile laterale ale foselor nazale. În formele de rinită amintite cornetele se măresc în volum, micșorează spațiul de respirat și apare senzația de obstrucție nazală.

Vaporizarea laser a cornetelor nazale (cu sau fără control endoscopic) determină o diminuare volumetrica a acestora cu asigurarea ulterioară a respirației convenabile. Este o intervenție care se realizează pe scaunul de consultație, cu anestezie locală de contact (nu injectabil), care durează aproximativ 10 minute pentru fiecare nară și nu care necesită tamponament nazal. Pacientul poate pleca acasă după aproximativ 45 de minute cu o respirație convenabilă, urmând să efectueze un control rinologic în următoarele 24-72 de ore, fără a fi necesară întreruperea activităților obișnuite.

Chirurgia laser, atât de răspândită în clinicile și cabinetele ORL din întreaga lume, asigură cerințele oricărui pacient: intervenții chirurgicale scurte, nedureroase, efectuate cu anestezie locală, fără internare și care nu afectează activitățile sociale și familiale cotidiene.

 Unit-ul ORL - reprezinta pentru medic un instrument complex de diagnostic și tratament, fiind în același timp extrem de confortabil pentru pacient; cabinetul este dotat cu un FIBROSCOP, produs de firma germană STORZ, de mare performanță, o modalitate neagresivă de investigare a zonei ORL, care poate stabili cu precizie diagnosticul.