A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Specialități DEXA

Osteodensitometria este o investigație clinică de măsurare a densității osoase și reprezintă o metodă de detectare a osteoporozei, precum și a altor probleme ale tesutului osos.

Investigații dexa

Osteodensitometria DEXA este una dintre cele mai moderne tehnici, care folosește raze X de densitate diferită ce străbat osul, permițând aprecierea densității osului, respectiv a gradului de rarefacție osoasă.

Avantajele acestui sistem sunt multiple:

 • tehnica nu este dureroasă;
 • dozele efective de iradiere sunt foarte scăzute (detectează modificări foarte mici ale densității osului cu o expunere minimă la radiație;
 • se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru șold (col femural), coloana vertebrala lombară, antebraț;
 • dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienți cu greutăți corporale de pâna la 160 kg;

Indicația ostedensitometriei este stabilită de medicul curant care poate solicita acordul medicului specialist ortoped, internist, reumatolog sau endocrinolog. Recomandarea pentru investigarea și surprinderea la timp a rarefacției osoase (osteoporoza) este pentru:

 • toate femeile la instalarea menopauzei;
 • bărbați după 50 de ani, în primul rând fumătorii și suferinzii de boli cronice tratate timp îndelungat cu cortizon (astm bronșic etc.);
 • copii în peroada de creștere, ce prezintă poziții vicioase.

Diagnosticul osteoporozei

Pâna nu demult considerată o stare normală a vârstnicului, osteoporoza este considerată în prezent o boală, chiar o problemă majoră de sănătate publică deoarece afectează o populație din ce în ce mai mare. Evaluarea riscului de osteoporoză are la baza măsurarea densității minerale osoase. Măsurarea densității osoase se face în principal cu ajutorul absorbțiometriei duale cu raze X denumita pe scurt DEXA sau DXA considerată "standardul de aur" în diagnosticul osteoporozei și în evaluarea riscului de fracturi osteoporotice. Metoda folosește razele X, dar expunerea la radiații este foarte mică: pacientul este expus la o doză de radiații de 20- 30 de ori mai mică decât pentru o radiografie toracică. Tehnologia DEXA este de asemenea eficientă pentru urmărirea efectelor tratamentului pentru osteoporoză și pentru depistarea altor boli care cauzează pierderea țesutului osos.

Ce regiuni scheletice se investighează?Densitatea minerală osoasă se măsoară la nivelul unor regiuni scheletice reprezentative pentru osteoporoză: coloana lombară, șold, antebraț, sau la nivelul întregului schelet. Alegerea regiunii este făcută numai de către specialist în funcție de particularitățile pacientului. Rezultatul investigației este reprezentat de valoarea măsurată a densității minerale osoase și de scorul T și scorul Z. Parametrul care pune diagnosticul este scorul T care arată cât de mult este diferită densitatea minerala a pacientului de cea a adultului tânăr; acest parametru este esențial în evaluarea masei osoase.

Mai este nevoie și de radiografia clasică în diagnosticul osteoporozei?Osteoporoza ca pierdere de masă osoasă este vizibilă pe radiografia simplă numai într-o formă avansată (după ce s-a pierdut 30% din masa osoasă); mai mult, este o metodă imprecisă de evaluare a densității minerale osoase. Atenție! Chiar scăderi ale densitatii osoase de 33% pot "scăpa" radiografiei clasice. Uneori și rarefacții de până la 70% trec neobservate la examinarea clasică. Radiografia clasică a segmentelor scheletice interesate este obligatorie însă pentru diagnosticul fracturilor vetebrale care pot fi consecința osteoporozei. Din acest motiv, pacienții care se prezintă la evaluarea densitometrică trebuie să facă obligatoriu și radiografia coloanei dorsale, respectiv lombare de profil. În prezent, datorită performanțelor crescute ale echipamentelor DXA, acestea permit scanarea rapidă a coloanei vertebrale pentru evaluarea tasărilor vertebrale în mod automat și cu o expunere la iradiere mult mai mică decât radiografia clasică. Echipamentul DXA aflat în dotarea Centrului Medsical Academica permite practic diagnosticul automat al fracturilor vertebrale (prin opțiunea morfometrie vertebrală) și consecutiv înlocuirea radiografiei de coloană profil pentru diagnosticul tasărilor vertebrale, în condițiile unei iradieri mult scazute și a reducerii timpului și disconfortului indus pacientului printr-o vizită suplimentară la radiologie.

Cum se pune diagnosticul de osteoporoză?Diagnosticul de osteoporoză este pus pe valoarea scorului T măsurat numai prin metoda DXA.

 • Scor T între 0 și -1: normal
 • Scor T între -1 și -2,5: osteopenie (os mai puțin dens, dar nu osteoporoză)
 • Scor T sub -2,5 pune diagnosticul de osteoporoză

Aceasta clasificare este valabilă numai pentru femeile aflate la menopauză și pentru bărbații de peste 50 de ani!

Diagnosticul de osteoporoză bazat pe scorul T măsurat prin DXA se supune unor reguli speciale în celelate situații (femei care nu sunt încă la menopauză, barbați tineri, copii etc.)
Este de preferat ca diagnosticul de osteoporoză să fie pus întotdeauna înaintea unei fracturi de fragilitate pentru că, odată instalate complicațiile, riscul de fractură crește foarte mult.
Osteoporoza este o boală care afectează întreg scheletul, caracterizată prin scăderea masei osoase și afectarea rezistenței osoase cu creșterea riscului de fractură. Complicațiile osteoporozei sunt fracturile de fragilitate, adică fracturi ce apar de obicei la căderi de la propria înălțime. Sunt considerate fracturi osteoporotice:

 • fractura de antebraț;
 • tasarea vertebrală;
 • fractura de col femural;
 • alte tipuri de fracturi într-un context sugestiv (corticoterapie de exemplu).

Morfometria vertebrală

Echipamentul din clinica noastră permite evaluarea cu precizie a dimensiunilor vertebrelor printr-o scanare rapidă a întregii coloane vertebrale din lateral, cu o iradiere mult mai mică decât la radiografia convențională. Această evaluare ar trebui să fie inclusă în orice examen pentru diagnosticul osteoporozei, deoarece există posibilitatea ca pacientul să aibă fracturi/tasări vertebrale de care să nu știe. Prezența acestora nu poate fi decelată prin densitometria uzuală de coloană și modifică indicațiile terapeutice. Spre exemplu, un pacient poate avea niște valori densitometrice relativ bune la DXA efectuată în coloana lombară, șold sau antebraț, dar poate avea o vertebră tasată la nivel toracic. Fără radiografie sau morfometrie vertebrală diagnosticul poate fi eronat și pacientul nu primește tratament, deși are osteoporoză severă.

Evaluarea exactă a compoziției corporale

Stabilirea raportului existent între masa musculară și țesutul adipos este importantă atât pentru specialiștii în recuperare medicală, cât și pentru nutritioniști. Osteodensitometrul din Centrul Medical Academica apreciază proporționalitatea dezvoltării somatice prin calculul procentajului țesutului adipos și a masei musculare active. Sub influența unei alimentații echilibrate și a exercițiilor fizice se dezvoltă fibrele musculare, iar țesutul adipos comportă variații în funcție de acești factori pe tot parcursul vieții. Determinarea compoziției corporale este importantă pentru aprecierea corectă a starii de nutriție și monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutriționale, precum și pentru elaborarea unor indicații terapeutice adecvate. DEXA este considerată standardul de aur și în determinarea compoziției organismului, mai precis în determinarea procentelor de grăsime, masă musculară și apă ale corpului uman. La ce foloșeste? În dietele recomandate pentru slăbire, cântarul poate da uneori rezultate inadecvate: spre exemplu, un pacient care are la începutul dietei 40 kg de grăsime din cele 100 pe care i le arată cântarul, după dietă slăbește 10 kg (un rezultat foarte bun în aparență) și poate să constate că a ramas tot cu 40 kg de grăsime, iar cele 10 kg le-a pierdut din mușchi. Invers, un alt pacient care, în pofida eforturilor nu pare să slăbească pe cântar, poate să constate că i-au rămas doar 30 kg de grăsime și i-a crescut masa musculară, ceea ce transformă dieta într-un succes. În mod frecvent sunt utilizate pentru evaluarea compoziției corporale echipamente bazate pe bioimpedanță, deoarece sunt mai accesibile și foarte promovate în saloanele de cosmetică; sensibilitatea acestei metode este însă mai mica decât a densitometriei.

Evaluarea procesului de creștere și dezvoltare a copilului

Osteodensitometrul din Centrul Medical Academica vine în ajutorul specialiștilor prin intermediul software-ului pediatric. Astfel sunt furnizate informații despre stadiul, evoluția creșterii, diferențieri de creștere între diversele segmente ale scheletului copilului, alături de evaluarea riscului de fractură osoasă. Creșterea și dezvoltarea copilului reprezintă un proces extrem de dinamic, ce suferă de-a lungul evoluției mai multe modificări. Mecanismul creșterii și dezvoltării este condiționat genetic și este influențat de factori externi (alimentație, condiții de viață, exercițiile fizice făcute în primii ani de viață, diverse traumatisme etc.) și de factori interni (factori genetici și hormonali). Se poate calcula, de asemenea, raportul procentual dintre țesutul osos, cel adipos și cel muscular. Este totodată posibilă și evaluarea în timp a tulburărilor de creștere, a tulburărilor metabolice, a efectelor nedorite apărute în urma unor tratamente sau a consecințelor unor boli cronice.

Vizualizarea calcificărilor de aortă abdominală

O aplicație extrem de recentă scanării rapide pt. morfometrie vertebrală o reprezintă vizualizarea calcificărilor de pe aorta abdominală. Acestea pot fi evaluate conform unei scale numită AAC (abdominal aortic calcification) cu valori de maxim 8 sau maxim 24 (AAC 8 sau AAC 24). Ambele scale au aceeași valoare, trebuie doar specificat care din ele a fost folosită. La ce folosește? Un scor de peste 3 în AAC 8 respectiv peste 5 în AAC 24 reprezintă un risc semnificativ crescut de boală coronariană și de accident vascular; informația este valoroasă din punct de vedere al inițierii unui tratament cardiologic adecvat: spre exemplu, un pacient tânăr cu o valoare a tensiunii arteriale ușor crescută ar avea indicație de tratament antihipertensiv în timp ce prezența unor calcificări întinse la nivelul aortei abdominale ar indica instituirea rapidă a unui tratament mult mai agresiv și mai complex.

Evaluarea montării protezelor de șold

Când alte terapii de îndepărtare a durerii provocată de distrugerea șoldului eșuează, înlocuirea articulației ar putea fi răspunsul. Înlocuirea șoldului, numită artroplastie totală de șold, poate înlătura durerea și poate readuce mobilitatea de care este nevoie zilnic. O înlocuire totală de șold reprezintă o procedură chirurgicală prin care cartilajul și oasele afectate ale șoldului sunt înlocuite cu un material artificial. Datorită software-ului pentru proteze ortopedice, osteodensitometrul recunoaște o proteză deja existentă, făcând diferența între țesutul osos și materialul din care aceasta este fabricată. Astfel, nivelul densității osoase este cel real, putând fi diagnosticate osificările periprotetice (formațiuni osoase care înconjoară proteza totală de șold) care pot fi responsabile de limitarea mișcărilor articulației. Postoperator, evoluția acestei proceduri complexe trebuie monitorizată și evaluată, pentru depistarea unor eventuale complicații. Problema reală a unui examen radiologic simplu constă în interpretarea acestuia, deoarece prezența metalului produce artefacte (mai puțin anumite aliaje, în special titanul).

Sus