A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Investigarea cardiologică performantă - ecocardiografie, monitorizare holter

Investigarea cordului prin ecocardiografie este realizată în Centrul Medical Academica de specialiști renumiți în cardiologie, iar experiența lor vastă în domeniu și performanțele deosebite ale ecocardiografului disponibil în clinică duc împreună la un diagnostic corect, complet și rapid - element esențial pentru conduita ulterioară.

Ecografia cardiacă (ecocardiografia) este o metodă de explorare a inimii cu ajutorul ultrasunetelor, prin care se vizualizează pe un ecran secțiuni (felii) din inimă, în aceste secțiuni putându-se măsura dimensiunile celor 4 cavități cardiace (atriul stâng, ventriculul stîng, atriul drept și ventriculul drept), precum și ale vaselor mari care vin la inimă (vena cava inferioară) și care pleacă din inima (artera aortă). Măsurarea dimensiunilor cavităților inimii oferă date importante despre funcția sistolică (funcția de golire a inimii) și funcția diastolică (funcția de umplere a inimii). În plus, ecografia cardiacă permite o foarte fidelă și sigură apreciere a structurii și funcției valvelor inimii (valva mitrală, valva aortică, valva tricuspidă, valva pulmonară). Metoda Doppler adăugată ecografiei permite măsurarea vitezei sângelui în orice punct al inimii, permițând depistarea insuficiențelor sau stenozelor valvulare. Nu în ultimul rând, ecografia mai permite și aprecierea pericardului (membrana care învelește inima).

Există mai multe moduri de examinare ecografică: ecografia în mod M, ecografia bidimensională, examinarea Doppler - pulsat, spectral și color. Toate aceste moduri dau informații complementare și sunt folosite pentru o evaluare cardiacă completă.

Ecocardiografia este de departe cea mai importantă și cea mai utilizata metodă imagistică din domeniul cardiologiei, datorită costurilor mai reduse comparativ cu alte metode imagistice (tomografia computerizată cardiacă, scintigrafia cardiacă, cateterismul cardiac) și datorita lipsei iradierii, care o face repetabilă ori de câte ori este nevoie pentru a urmări evoluția bolii unui pacient cardiac. Astăzi se consideră că o ecocardiografie aduce mult mai multă informație decât o consultație obișnuită și practic nu se mai poate imagina cardiologia fara ecocardiografie. Deoarece prin ecocardiografie multe boli pot fi recunoscute cu mult înainte de a se manifesta prin vreun simptom, metoda poate ajuta la diagnosticul precoce al bolilor de inimă. De aceea, ecocardiografia este recomandată oricărui pacient cardiac sau oricărui pacient care are unul sau mai multe simtome cardiace, pentru stabilirea cauzei durerii cardiace, a tulburărilor de ritm (palpitații), a fenomenelor de insuficiență cardiacă sau pentru stabilirea anomaliilor cardiace congenitale atât la copii, cât și la adulți. Pacientul căruia i se efectuează investigația nu necesită nici o pregătire prealabilă pentru efectuarea acestei proceduri .

Prin toate informațiile pe care le oferă și prin simplitatea ei, ecografia cardiacă a devenit o metodă de rutină în diagnosticul, aprecierea severității si ghidarea tratamentului pentru majoritatea afecțiunilor cardiovasculare. Este folosită atât în urgențele cardiovasculare, cât și în bolile cronice.

Ecocardiografia permite:

 • precizarea diagnosticului de certitudine atunci când datele clinice nu sunt suficiente în acest sens;
 • excluderea altor afecțiuni cu tablou clinic asemănător;
 • identificarea cauzelor afecțiunii diagnosticate;
 • evaluarea severității afectării cardiace;
 • aprecieri asupra consecințelor hemodinamice ale valvulopatiilor;
 • stabilirea momentului optim de intervenție chirurgicală;
 • stabilirea tipului de intervenție (protezare sau plastie valvulară);
 • selecția terapiei medicamentoase și urmărirea efectelor acesteia pe termen scurt și lung în boli cronice (insuficiența cardiacă, hipertensiunea arterială sistemică, hipertensiunea pulmonară, cardiomiopatia hipetrofică etc.);
 • stabilirea prognosticului și stratificarea riscului.

Ecografia Doppler oferă:

 • elemente prețioase de diagnostic în cazul cardiomiopatiilor facilitând procesul diagnosticului diferențial;
 • foarte bună utilitate în evaluarea funcției diastolice și estimarea presiunii de umplere a ventriculului stâng, parametri cu implicații diagnostice, terapeutice și prognostice semnificative.

În Centrul Medical Academica aceste investigații se realizează cu ajutorul unui sistem performant care oferă o calitate a imaginii sensibil crescută față de alte aparate similare. Imaginile din timpul examinării sau o parte din acestea pot fi stocate pe CD-R, DVD-R sau pe alte suporturi. Permite, de asemenea, crearea rapoartelor despre pacient și examinare, care conțin măsurători, imagini și analize care au fost efectuate pe parcursul examinării.

Sus