A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Departamentul de imagistică medicală

DEPARTAMENTUL DE IMAGISTICĂ MEDICALĂ

Centrul Medical Academica deține un departament complet de imagistică medicală, dotat cu aparatură din gama premium produsă de General Electric Healthcare; Laboratorul de radiologie și imagistică medicală din cadrul acestui departament are în dotare un echipament de rezonanță magnetică nucleară (RMN), un computer tomograf (CT) și un aparat de radiologie convențională – platforme de ultimă generație, ce oferă posibilitatea unor investigații non-invazive de excepție.

REZONANȚA MAGNETICĂ NUCLEARĂ (RMN)

Unic prin softurile de investigație care permit examinarea de înaltă fidelitate a tuturor regiunilor anatomice ale corpului, echipamentul de rezonanță magnetică din Centrul Medical Academica furnizează imagini de o calitate excelentă (neurovasculare, cardio-vasculare, abdominale, ortopedice, ale prostatei, ale sânului și ale altor organe) inclusiv prin tehnici spectroscopice, care facilitează diagnosticul.

Investigația rmn Investigația rmn

RMN este o metodă imagistică de înaltă performanță, neinvazivă și neiradiantă, care utilizează un câmp magnetic puternic pentru a obține imagini în secțiune ale corpului uman. Întrucât modul de obținere al imaginilor este foarte sensibil, chiar și leziuni minore, cu dimensiuni milimetrice pot fi evidențiate.<

Prin RMN pot fi investigate toate organele, metoda fiind de elecție în afecțiunile sistemului nervos, genitale și musculoscheletale.

În anumite cazuri (cu excepția pacienților cu insuficiență renală avansată), pacienților li se poate administra o substanță de contrast paramagnetică, pentru a caracteriza și delimita leziunea și pentru a o putea diferenția de alte tipuri de patologii. Reacțiile alergice la substanța de contrast paramagnetică sunt excepționale.

În funcție de regiunea studiată, o investigație standard a unei regiuni anatomice poate dura între 20 și 60 de minute.

Investigația nu necesita o pregătire specială a pacientului (examinări prealabile, diete sau medicamente).

Dintre avantajele metodei trebuie menționate:

 • posibilitatea de diferențiere dintre două țesuturi apropiate.
 • metodă de investigare non-iradiantă;
 • posibilități de reprezentare multiplanară;
 • redă imagini clare și detaliate ale diferitelor țesuturi moi (organe interne, tumori, vase);
 • detectează leziuni foarte mici (mai ales in cazul investigațiilor cerebrale);
 • substanțele de contrast care se administrează (numai dacă este necesar) prezintă un risc minim pentru pacient.
 • eficiență dovedită în diagnosticarea bolilor sistemului nervos;

Contraindicațiile metodei nu țin de riscurile pe care aceasta le are, ci de afecțiuni de care suferă pacientul sau de existența unor implanturi:

 • pacienții cu pacemaker sau implanturi metalice, valve cardiace metalice, proteze de șold recent montate. Existența unui pacemaker (stimulator cardiac) sau a unor clipuri metalice postoperatorii vasculare cerebrale reprezintă o contraindicație absolută pentru această investigație!!!
 • În cazul pacienților purtători de proteze metalice, stenturi, etc., este important ca medicul care solicită investigația să precizeze că materialele din care sunt confecționate protezele sunt compatibile IRM

Situații particulare care impun precauție în IRM:

 • pacienții care suferă de claustrofobie. Claustrofobia (frica de spații mici, închise) reprezintă o contraindicație relativă. Pentru prevenire se recomandă o pregătire prealabilă, care poate fi făcută de medicul curant, la recomandarea specialistului în imagistică – se poate asigura o sedare care să permită examinarea. Sedarea pacientului este o procedură ce implică prezența unui medic anestezist, monitorizarea pacientului precum și asumarea tuturor riscurior pe care le implică. Dacă medicul trimițător nu a recomandat sedare, iar examenul nu se poate realiza pentru că pacientul este claustrofob sau agitat, atunci radiologul poate recomanda reluarea examenului cu sedare realizată obligatoriu de un anestezist.
 • La pacienții cu funcții vitale instabile ce necesită monitorizare, examinarea se poate realiza numai în prezența unei echipe medicale de urgență ce însoțește bolnavul.
 • O altă situație particulară este reprezentată de patologia maternă din timpul sarcinii. Deși până în prezent nu au fost dovedite efecte adverse ale acestui tip de investigație, în primele trei luni de sarcină IRM-ul trebuie evitat - el se poate face numai dacă beneficiul adus este mai mare decât riscul la care se supune fătul. Dacă investigația este totuși necesară, medicul curant împreună cu medicul specialist în imagistică vor aprecia raportul risc/beneficii și vor decide oportunitatea examinării.
 • În ceea ce privește examinările pediatrice, medicul solicitant este cel mai în măsură să aprecieze dacă examenul trebuie realizat cu sedare sau nu. Sedarea este în general obligatorie între 6 luni și 6 ani, în afara acestor limite de vârstă se poate încerca o examinare fără sedare; dacă aceasta nu este posibilă, se reprogramează examenul cu sedare realizată și monitorizată de un anestezist. Administrea substanței de contrast este evitat pe cât posibil până la vârsta de 1 an.

Tipurile de investigații RMN care se pot efectua în Centrul Medical Academica precum și prețurile lor se regăsesc la rubrica de Servicii și tarife.

TOMOGRAFIA COMPUTERIZATĂ (CT)

Tomografia computerizată (CT) este o tehnică de investigație imagistică ce folosește raze X pentru a studia regiuni anatomice precum capul, toracele, abdomenul, pelvisul și membrele, oferind imagini detaliate ale structurilor întregului corp. Informațiile obținute în urma scanării CT sunt prelucrate de calculator și transformate în imagini care apoi sunt interpretate de specialistul în imagistică medicală.

Aparatele CT moderne sunt atât de rapide încât realizează scanarea unei mari părți a corpului în doar câteva secunde. Această viteză mare de achiziție este benefică pentru toți pacienții și în special pentru copii, vârstnici și pacienți critici.

Anumite examinări CT impun administrarea substanței de contrast, utilizată pentru a spori vizibilitatea structurilor din zona de interes, pentru caracterizarea optimă a leziunilor cu sau fără apartenența la organ. Materialul de contrast este este o substanță iodată care se administrează fie pe cale intravenoasă (prin abordarea unei vene periferice) fie pe cale orală, pe traiecte de fistulă sau în spații articulare. În unele situații este suficientă obținerea unui contrast negativ în tubul digestiv prin ingestie de apă. Substanța de contrast administrată pe cale orală are rol numai de opacifiere a lumenelor digestive, în timp ce substanța de contrast adminstrată i.v. are rol de a evidenția arborele circulator și de a evidenția, delimita și caracteriza diferite leziuni patologice.

Utilizând un echipament specializat, investigația prin tomografie computerizată durează în general între 5 și 30 minute, timp ce include pregătirea pacientului pentru examinare.

În funcție de regiunea studiată, pacienților li se poate recomanda un regim special privind alimentația și medicația. În cazul în care, din diverse motive, acest regim nu a fost respectat, pacientul trebuie sa anunțe medicul, iar investigația va fi amânată.

Avantajele metodei:

 • Metoda este noninvazivă și nedureroasă
 • Examinare rapidă și simplă, de neînlocuit în urgențele medicale și pentru pacienții critici depistând rapid sângerarea sau trauma organelor interne
 • Oferă cu mare acuratețe reprezentarea organelor, a vaselor de sânge și a pieselor scheletice în același timp
 • Oferă imagini detaliate ale diverselor tipuri de țesuturi (plămâni, inimă, organe parenchimatoase, vase sanguine, oase)
 • Permite explorarea pacienților cu dispozitive medicale ce nu pot beneficia de diagnostic prin examen RMN și este mai puțin sensibilă la mișcare decât examinarea prin RMN
 • Razele X folosite în scanarea CT cu aparate moderne, rapide nu au în mod obișnuit efecte secundare
 • Reprezintă soluția de diagnostic pentru o gamă foarte largă de probleme medicale prezentând un excelent raport cost-eficiență
TOMOGRAFIA computerizată (ct) TOMOGRAFIA computerizată (ct)

Riscuri și factori care pot influența rezultatele testării:

 • riscul de iradiere, care în cazul unei investigații singulare este minim, dar crește în cazul unor examinări repetate; medicul va trebui informat de numărul expunerilor la radiații înainte de efectuarea investigației
 • Sarcina reprezintă o contraindicație absolută pentru examinările CT ca și pentru orice tip de investigație care folosește razele X. În cazul în care pacienta bănuiește ca ar putea fi însărcinată, investigația se amâna până după efectuarea unui test de sarcină.
 • la pacienții cu antecedente alergice nu este recomandată administrarea de substanță de contrast, întrucât aceasta este pe baza de iod și poate determina efecte alergice relativ importante. Cei alergici la iod sau polialergici pot efectua examinarea numai în cazul în care sunt desensibilizati sub control medical cu 24 ore înainte. Pacienții trebuie să declare toate alergiile. Probele renale trebuie să fie în limite normale (pacientului trebuie i se dozeze creatinina în prealabil). Dacă funcția renală este lezată, pacientul poate intra în insuficiență renală. Pacientul nu trebuie sa mănânce cu 3-4 ore inainte.
 • este de evitat la pacienți cu boală renală avansată și diabet zaharat sever decompensate deoarece substanța de contrast, care se elimină în cea mai mare proporție prin rinichi, poate agrava disfuncția acestora; la pacienții cu afecțiuni hepatice sau renale, substanța de contrast va fi administrată sub strictă supraveghere și numai după efectuarea unor analize în prealabil.
 • în cazul în care pacientul are diabet zaharat și este în tratament cu metformin, substanța de contrast poate duce la apariția unor probleme; în această situație medicul va recomanda când să se oprească administrarea metforminului și când să se reia
 • metoda nu se recomandă la copii decât dacă studiul este absolut necesar și nu poate fi realizat printr-o altă metodă de diagnostic.
 • o tomografie computerizată abdominală trebuie efectuată înainte de teste ce folosesc bariu, întrucat bariul genereaza artefacte ce fac imaginea greu interpretabilă
 • dacă pacientul nu poate să stea nemișcat în timpul testului, imaginile achiziționate nu sunt de cea mai bună calitate
 • prezența obiectelor metalice, precum capsele chirurgicale sau protezele articulare pot determina artefacte.

Departamentul de imagistică al Centrului Medical Academica este dotat cu o instalație de tomografie computerizata cu 16 slice-uri. (16 rânduri de detectori, deci la o rotație completă a tubului – ce durează numai o secundă - se achiziționează 16 imagini). Acest echipament oferă facilități de tomografie computerizată cu un maxim de confort și doză redusă de expunere la radiații ionizante. Viteza de achiziție și rezoluția imaginilor permit diagnosticarea neinvazivă, cu acuratețe, de la cancerul de colon pâna la afecțiunile vasculare și asigură examinări de înaltă fidelitate, în sistem 3D, inclusiv reconstituiri virtuale de imagini (colonoscopii virtuale, bronhoscopii virtuale). Echipamentul prezintă flexibilitate, design ergonomic si oferă confort maxim pentru pacient și examinator.

TOMOGRAFIA computerizată (ct)

Este un aparat care oferă multiple avantaje dintre care menționăm:

 • rapiditate în examinare;
 • doză mică de iradiere;
 • furnizează imagini foarte clare;
 • CT poate fi efectuată si pacienților aflați în stare gravă, cu funcții vitale instabile, ce necesita monitorizarea (pacienți conectați la aparate speciale - razele X nu interferează cu aceste aparate);
 • în cazul unor traumatisme, CT furnizează date rapide legate de hemoragii interne sau alte leziuni grave;
 • recomandat în investigarea pacienților cu afecțiuni cardio-respiratorii grave, datorită timpului scurt de achiziție al imaginilor, fapt ce reduce la numai câteva secunde timpul de apnee (perioada de timp în care pacientul trebuie să nu respire);
 • metodă de investigație utilă în ghidarea biopsiilor, evacuarea unor colecții, drenarea abceselor, etc.;
 • poate fi folosit în radioterapie pentru „plan de tratament” – identificarea cu precizie a zonei ce trebuie iradiată;
 • prin prelucrarea imaginilor obținute se pot realiza imagini tridimensionale ale regiunii studiate (reconstrucții) sau se pot pune în evidență numai anumite structuri;

Tipurile de investigații CT care se pot efectua în Centrul Medical Academica precum și prețurile lor se regăsesc la rubrica de Servicii și tarife.

Tipurile de investigații CT care se pot efectua în Centrul Medical Academica precum și prețurile lor se regăsesc la rubrica de Servicii și tarife.

RADIOLOGIA CONVENȚIONALĂ

Serviciul este dotat cu o instalatie fixă pentru roentgendiagnostic cu un post grafie. Acesta permite vizualizarea structurilor anatomice din interiorul corpului omenesc cu ajutorul radiațiilor X. Principiul se bazează pe diferența de absorbție al razelor în funcție de densitatea structurilor anatomice pe care le traversează și dă posibilitatea efectuării de radiografii.

Sistemul de radiologie convențională utilizat în Centrul Medical Academica este un echipament proiectat să ofere o varietate de cerințe radiologice: torace, abdomen, coloană vertebrală, schelet, craniu. Este un sistem flexibil, ușor de instalat și de folosit, ce oferă imagini de o calitate impecabilă. Un avantaj deosebit este iradierea minimă (prin reducerea timpului de expunere necesar și a sistemului de control automat al expunerilor).

RADIOLOGIA convențională

Avantajele acestui sistem sunt de necontestat:

 • Generatorul de înaltă frecvență și de mare putere, asigură un timp minim de expunere.
 • Sistemul de Control automat al expunerilor (AEC) conduce la realizarea unor expuneri de calitate, fără eșecuri, reducând, astfel iradierea pacientului.
 • Posibilitatea presetării automate a parametrilor (APR), în funcție de investigația dorită, vine în ajutorul personalului medical. Este ergonomic și foarte ușor de utilizat.

Pentru radiografii se folosesc filme AGFA cu înaltă sensibilitate fapt ce permite scăderea dozei de radiații. Sistemul de developare al filmelor este automat determinând o calitate foarte buna a imaginii radiologice, cu standardizarea întregului proces și reducerea la minim a unor eventuale erori.

Singura contraindicatie a examinării radiologice este SARCINA.

Tipurile de investigații radiologice care se pot efectua în Centrul Medical Academica precum și prețurile lor se regăsesc la rubrica de Servicii și tarife.

Sus