A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Metoda cea mai sigură pentru evaluarea trompelor uterine

CE ESTE SONOHISTEROSALPINGOGRAFIA

Sonohisterosalpingografia este una dintre cele mai sigure tehnici de evaluare a trompelor la femeile care nu reușesc să rămână însărcinate (infertilitate). Este o investigație ecografică exploratorie prin care se vizualizează cavitatea uterină, cu patologia aferentă, și trompele uterine. SonoHSG folosește o substanță de contrast care permite vizualizarea ecografică mult mai clară a cavității uterine având și avantajul de a nu  nu iradia și a nu necesita anestezie.

CUI SE ADRESEAZĂ PROCEDURA

Este recomandată pacientelor care prezintă dificultăți în obținerea unei sarcini  precum și după intervenții chirurgicale tubare. SonoHSG este recomandată de către medicul ginecolog pentru a verifică dacă trompele uterine sunt deschise pentru a permite oului să treacă prin ele, înainte de a se fixa în cavitatea uterină.

AVANTAJELE SONOHISTEROSALPINGOGRAFIEI ÎN COMPARAȚIE CU HISTEROSALPINGOGRAFIA

Histerosalpingografia clasică este o metodă radiologică, prin urmare utilizează raze X și este mai dureroasă datorită dispozitivelor folosite pentru introducerea substanței de contrast. În consecință este limitată ca metodă, putând fi repetată la interval de minim 2 ani.

Spre deosebire de aceasta, sonoHSG este o procedură sigură, bine tolerată de paciente, care nu necesită anestezie și evită expunerea la raze X, putând fi practicată în sistem ambulator. Nu necesită aparatură radiologică și este mai ușor de practicat. De asemenea, este o procedură repetitivă – se poate repeta oricând, fără necesitatea unui interval de siguranță.

PREGĂTIREA PENTRU SONOHISTEROSALPINGOGRAFIE

Cooperarea cu pacienta este foarte importantă și constă în explicarea detaliată a metodei și rezultatelor sale, atât înainte cât și în timpul desfășurării acesteia.

Pentru siguranța pacientei, procedura nu se poate efectua la pacientele care prezintă:

  • Boli cu transimtere sexuală (infecții)
  • Inflamații pelvine
  • Sarcină
  • Menstruație

Efectuarea acestei proceduri este indicată în perioada cuprinsă între sfârșitul menstruației și ovulație, nu mai târziu de ziua a 11-a a ciclului menstrual și nu mai devreme de ziua a 7-a.

ÎN CE CONSTĂ PROCEDURA

Poziția este aceeași ca și pentru ecografie endovaginală. Medicul inseră un specul în vagin, astfel încât colul să poată fi vizualizat cu ușurință. După dezinfecția vaginală, se introduce ușor un cateter (tub subțire de plastic) prin col prin care se va injecta substanța de contrast. Imaginile se obțin în timp real cu sonda endovaginală. Speculul, cateterul și sonda endovaginală se vor extrage pe rând la sfârșitul procedurii.

 

RISCURI SAU REACȚII ADVERSE

Unele femei prezintă ocazional crampe pelvine în timpul și după desfășurarea procedurii dar acestea sunt discrete și durează puțin. În primele 1-2 zile după procedură poate exista o mică sângerare însoțită de dureri abdominale moderate, care pot fi combătute cu analgezice uzuale.