A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Puncția tiroidiană cu ac fin asistată ecografic

Ce este puncția tiroidiană?

Puncția tiroidiană sau biopsia aspirativă cu ac fin este o procedură de diagnostic minim-invazivă, sigură, efectuată în vederea stabilirii naturii nodulilor de la nivelul tiroidei (benign/malign).

Ce sunt nodulii tiroidieni?

Glanda tiroidă poate suferi modificări structurale sub formă de: noduli, chisturi, mărirea difuză sau/și modificări de consistență a întregii glande. Un procent de 4-7% din populație prezintă noduli la nivelul glandei tiroide.

Odată cu înaintarea în vârsta incidența acestor noduli este mai mare. De asemenea, ei apar mai frecvent la sexul feminin. Dimensiunile lor variază având uneori sub 1 cm, iar atunci nu pot fi depistați prin palpare. Cel mai frecvent se depistează printr-un control ecografic de rutină.

Mai puțin de 10% din nodulii tiroidieni sunt de natură canceroasă. Cu toate acestea medicul trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a depista din timp prezența unui cancer tiroidian.

Când este indicată puncția tiroidiană?

Metoda se aplică numai la recomandarea medicului endocrinolog după ce acesta a examinat pacientul și a efectuat toate celelalte investigații necesare pentru un diagnostic cât mai complet care cuprinde: examen clinic, ecografic, analize specifice de laborator.

Medicul poate recomanda puncția tiroidiană în urmatoarele situații:

 • pentru a face un diagnostic diferențial în cazul nodulilor tiroidieni;
 • pentru a stabili tratamentul adecvat în cazul nodulilor;
 • pentru a evacua un chist care ar putea cauza durere;
 • pentru a injecta local un medicament.

De ce este necesară această investigație?

Scopul biopsiei este stabilirea unui diagnostic precis prin analizarea unei mostre foarte mici de țesut de la nivelul tiroidei, pentru evaluarea naturii acesteia (benign/malign) și stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

Ce presupune puncția tiroidiană?

Punctia tiroidiană este o metodă de diagnostic simplă și rapidă prin care medicul obține o mostră de țesut de la nivelul tiroidei pentru a-i determina natura. Acesta se poate efectua în cabinetul medicului, în regim ambulator. În primul rând, medicul va efectua un examen clinic atent, palpând ușor, nedureros tiroida. Procedura se va desfașura cu pacientul culcat confortabil pe spate cu gâtul expus. Procedura începe prin curățarea tegumentului local, iar după caz, se pot utiliza anestezice locale tip spray sau injectabil. Cu ajutorul ecografului, medicul va examina tiroida și va repera nodulul vizat. Folosind o seringă cu ac fin, medicul va puncționa și apoi acul va fi îndepărtat.

Durata întregii proceduri este de aproximativ 20-30 minute. Materialul extras se întinde pe o lamă de sticla și se pulverizează cu un spray ce conține alcool, aceasta fiind trimisă apoi la laboratorul anatomopatologic.

Procedura este dureroasă?

Având în vedere acul foarte subțire, procedura este mai putin dureroasa decât o injecție obișnuită. Din acest motiv de multe ori nici nu este necesară anestezia locală.

Care sunt complicațiile posibile?

În general riscurile sunt foarte mici. Complicații pot fi:

 • de tip alergic atunci când se utilizează anestezia locală
 • mici hemoragii la nivelul puncției
 • rareori infecții
 • rareori hematoame intratiroidiene

Ce rezultate sunt furnizate de examenul citologic?

Există urmatoarele posibilități:

 • Benign – în acest caz medicul endocrinolog va decide conduita terapeutică în continuare, tratament medicamentos și supraveghere ecografică, sau chirurgicală.
 • Malign – în acest caz medicul endocrinolog va face recomandarea către extirparea chirurgicală a tiroidei și tratament medicamentos ulterior.
 • Suspiciune de malignitate – în acest caz se recomandă de obicei repetarea puncției, dar marea majoritate a cazurilor vor ajunge la operație.
 • În  cazul în care se dovedește a fi cancer tiroidian se urmează protocolul indicat de medicul endocrinolog.
 • Rezultat inconcludent – în acest caz este necesară repetarea puncției după câteva luni.

Pachetul pentru puncția tiroidiană include: puncția tiroidiană cu ac fin asistată ecografic și examenul citodiagnostic. Prețul pachetului este 550 lei.