A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

Punctia biopsie mamara

Puncția biopsie mamară reprezintă o manoperă prin care se recoltează un fragment din glanda mamară sau din tumora de sân. Scopul acestei intervenții este de a permite ca materialul recoltat să fie examinat cu ajutorul microscopului prin care se obține rezultatul histopatologic. Acest rezultat oferă informații privind natura benignă sau malignă a tumorii și tipul de celulă al tumorii.

Cancerul de sân este întâlnit atât la femeile tinere cât și la femeile în vârstă, iar dacă nu este depistat la timp, poate fi fatal. Vindecarea lui depinde de momentul în care a fost depistat.  Din păcate, chiar și astăzi, multe femei sunt insuficient informate cu privire la beneficiile diagnosticului precoce.

În absența simptomelor majoritatea femeilor nu se investighează și astfel tumora nu este depistată în fază incipientă. Din acest motiv este nevoie ca femeile să cunoască semnele prin care cancerul de sân poate fi detectat.

Care sunt semnele și simptomele unei tumori mamare?

Cancerul de sân, de obicei, nu cauzează durere. În cele mai multe cazuri, tumora se manifestă ca un nodul la atingere, dar există și alte semne importante care trebuie să fie luate în considerare:

  • retracția mamelonului;
  • scurgeri mamelonare;
  • creșterea în dimensiuni a ganglionilor axilari, ce devin astfel, palpabili;
  • modificări ale tegumentului.

Cea mai mică modificare a aspectului normal al sânului sau descoperirea unui nodul mamar, trebuie să ducă la recomandarea unui control prin mamografie.

Cum se face puncția bioptică?

Punctia Bioptică este necesară în momentul în care, în urma unei investigații senologice de tipul ecografiei, al mamografiei sau RMN-ului de sân, apare o leziune suspectă. Aceasta se face cu un ac cu diametru mai mare, însă disconfortul este minim deoarece se face sub anestezie locală, acul fiind introdus în doar câteva zeci de secunde. Valoarea diagnostică a biopsiei mamare este comparabilă cu cea a biopsiei chirurgicale.

Sub ghidaj ecografic, medicul introduce acul de puncție prin tegument până în tumoră, de unde extrage o probă cât mina unui creion. Se recoltează țesut din tumoră de mai multe ori pentru a obține material suficient în vederea examinării histopatologice, evitând astfel necesitatea unei alte puncții. Toată procedura este explicată pe larg de către medic, în timpul efecturării ei.

Ce este recomandat după puncție?

În majoritatea cazurilor nu sunt necesare măsuri speciale, însă este bine ca pacienta să nu facă efort fizic în ziua puncției, să folosească sutien sau bustieră câteva zile după puncție și să evite mișcările care determină mobilizarea amplă a sânilor.