A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Array to string conversion

Filename: libraries/Template.php

Line Number: 59

Academica Medical
  
Meniu

PROCEDURI NOI

Evaluarea DEXA WB pentru program de fitness

Ce este evaluarea DEXA WB?

Whole Body Dual X-Ray Absorptiometry (DEXA) este o metodă ce folosește o doză foarte mică de raze X,  prin care se măsoară masa de țesut muscular și grăsimea corporală totală și regională, precum și densitatea osoasă.

Toate programele de fitness precum și dietele trebuie să aibă ca punct de plecare o astfel de analiză. În plus, la finalul programului, cea mai bună  metodă de evaluare a eficienței programului este repetarea analizei cu ajutorul aceluiași aparat, pentru a vedea în ce măsura s-a modificat procentul de masă musculară și de țesut adipos.

Această tehnologie oferă cea mai bună soluție pentru persoanele care doresc informații exacte despre compozitia organismului.

La ce foloșeste?

În dietele recomandate pentru slăbire, cântarul poate da uneori rezultate inadecvate: spre exemplu, un pacient care are la începutul dietei 40 kg de grăsime din cele 100 pe care i le arată cântarul, după dietă slăbește 10 kg (un rezultat foarte bun în aparență) și poate să constate că a ramas tot cu 40 kg de grăsime, iar cele 10 kg le-a pierdut din masa musculară. Invers, un alt pacient care, în pofida eforturilor nu pare să slăbească pe cântar, poate să constate că i-au rămas doar 30 kg de grăsime și i-a crescut masa musculară, ceea ce transformă dieta într-un succes. În mod frecvent sunt utilizate pentru evaluarea compoziției corporale echipamente bazate pe bioimpedanță, deoarece sunt mai accesibile și foarte promovate în saloanele de cosmetică; sensibilitatea acestei metode este însă mult mai mica decât a densitometriei.

Evaluarea exactă a compoziției corporale.

Stabilirea raportului existent între masa musculară și țesutul adipos (grăsimea) este importantă atât pentru kinetoterapeuți și specialiști în recuperare medicală - în oganizarea și evaluarea programelor de fitness - cât și pentru nutritioniști (cure de slăbire).

Sub influența unei alimentații echilibrate și a exercitiilor fizice se dezvoltă fibrele musculare, iar țesutul gras comportă variații în funcție de acești factori pe tot parcursul vieții.

Osteodensitometrul DEXAapreciază proporționalitatea dezvoltării somatice prin calculul procentajului țesutului adipos și a masei musculare active.

Determinarea compozitiei corporaleeste importantă pentru aprecierea corectă a stării de nutriție si monitorizarea tratamentului dezechilibrelor nutritionale, precum și pentru elaborarea unor indicații terapeutice adecvate.

Dezvoltarea fizică armonioasă reprezintă un scop al kinetoterapiei împreună cu corectarea atitudinilor/pozițiilor deficiente sau a deficiențelor deja existente. Pentru kinetoterapeut, evaluarea dezvoltării fizice și a stării de nutriție constituie o componentă teoretică și practică deosebit de importantă în diagnosticul stării de sănătate a pacientului, în profilaxia și recuperarea deficiențelor fizice.

DEXA este considerată standardul de aur în determinarea compoziției organismului, mai precis în determinarea procentelor de grăsime, masă musculară și apă ale corpului uman, fiind o procedură simplă, rapidă și non-invazivă, nefiind necesară anestezia de niciun tip. Este mult mai precisă decât orice altă metodă de evaluare a compoziției corporale.

Informații necesare pentru investigația DEXA

  • tehnica  este nedureroasă, neinvazivă și nu necesită injecții;
  • este o investigație complexă, precisă și lipsita de riscuri, ce durează doar câteva minute;
  • se poate efectua la diverse nivele, mai frecvent pentru șold, coloana vertebrală lombară, antebraț;
  • dimensiunile mesei de scanare conferă beneficiul examinării unor pacienți cu greutate corporală de până la 162 kg;
  • pacientul poate mânca normal în ziua examinării și trebuie evitată ingerarea de comprimate pe bază de calciu cu 24 ore înainte;
  • pacientul rămâne îmbrăcat pe parcursul examinării, de aceea este recomandată îmbrăcămintea confortabilă, lejeră, fără fermoare, capse, nasturi metalici și catarame;
  • examinarea nu se face la femeile însărcinate;

Modul de efectuare a investigației DEXA

   Pacientul este întins pe masa aparatului între sursa de raza X și detector (nici sursa și nici detectorul nu ating pacientul). Detectorul de raze X se deplasează în dreptul regiunii scheletice interesate, fără durere, înțepături sau alt disconfort.

       Durata examinării propriu-zise este de 5-10 minute.

Eliberarea rezultatului

   Rezultatul scris va fi eliberat în momentul efectuării investigației.